Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480154

Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline


Kučko, Sandra
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2010., diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 480154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
(Probiotic properties of isolated autochthonous lactic acid bacteria)

Autori
Kučko, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno- biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2010

Stranica
55

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
agregacija; antibakterijsko djelovanje; liofilizacija; probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta
(aggregation; antimicrobial properties; lyophylization; probiotic; simulated conditions of gastrointestinal tract)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati probiotička svojstva bakterijskih sojeva D3, D4, D6, M5 i MA3, izoliranih iz tradicionalnog svježeg i dimljenog sira. Ispitani bakterijski sojevi pokazuju podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Bakterijski sojevi su uglavnom osjetljivi na većinu ispitanih antibiotika, osim na norfoksacin na koji su rezistentni svi ispitani sojevi osim bakterijskog soja MA3, streptomicin na koji je rezistentan bakterijski soj D6, ciprofloksacin na koji su rezistentni bakterijski sojevi D4 i M5, te vankomicin na koji su rezistentni sojevi D3, D4 i M5. Svi ispitani bakterijski sojevi pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok su sojevi D3, D6, M5 i MA3 koagregirali i s ispitanim test-mikroorganizmima. Svi ispitani bakterijski sojevi pokazuju antimikrobno djelovanje prema test–mikroorganizmima mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus cereus TM2 i Bacillus subtilis ATCC 6633, što omogućuje kompetitivnu ekskluziju nepoželjnih mikroorganizama, kada se primjene kao starter kulture u fermentiranim proizvodima. Sojevi D3, D4 i D6 pokazuju i dodatno, bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama. Na temelju fermentacijskih profila ugljikohidrata, definiranih pomoću API testa, ispitivani sojevi identificirani su kao Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus vrste. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), što je značajno s tehnološkog aspekta proizvodnje starter kultura za industrijsku primjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kučko, Sandra
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2010., diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb
Kučko, S. (2010) 'Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Sandra}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {agregacija, antibakterijsko djelovanje, liofilizacija, probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta}, title = {Probioti\v{c}ka svojstva autohtonih izolata bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {agregacija, antibakterijsko djelovanje, liofilizacija, probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Sandra}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {aggregation, antimicrobial properties, lyophylization, probiotic, simulated conditions of gastrointestinal tract}, title = {Probiotic properties of isolated autochthonous lactic acid bacteria}, keyword = {aggregation, antimicrobial properties, lyophylization, probiotic, simulated conditions of gastrointestinal tract}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font