Pregled bibliografske jedinice broj: 480154
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline, 2010., diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 480154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotička svojstva autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline
(Probiotic properties of isolated autochthonous lactic acid bacteria)
Autori
Kučko, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno- biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2010
Stranica
55
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
agregacija; antibakterijsko djelovanje; liofilizacija; probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta
(aggregation; antimicrobial properties; lyophylization; probiotic; simulated conditions of gastrointestinal tract)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati probiotička svojstva bakterijskih sojeva D3, D4, D6, M5 i MA3, izoliranih iz tradicionalnog svježeg i dimljenog sira. Ispitani bakterijski sojevi pokazuju podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Bakterijski sojevi su uglavnom osjetljivi na većinu ispitanih antibiotika, osim na norfoksacin na koji su rezistentni svi ispitani sojevi osim bakterijskog soja MA3, streptomicin na koji je rezistentan bakterijski soj D6, ciprofloksacin na koji su rezistentni bakterijski sojevi D4 i M5, te vankomicin na koji su rezistentni sojevi D3, D4 i M5. Svi ispitani bakterijski sojevi pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok su sojevi D3, D6, M5 i MA3 koagregirali i s ispitanim test-mikroorganizmima. Svi ispitani bakterijski sojevi pokazuju antimikrobno djelovanje prema test–mikroorganizmima mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus cereus TM2 i Bacillus subtilis ATCC 6633, što omogućuje kompetitivnu ekskluziju nepoželjnih mikroorganizama, kada se primjene kao starter kulture u fermentiranim proizvodima. Sojevi D3, D4 i D6 pokazuju i dodatno, bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama. Na temelju fermentacijskih profila ugljikohidrata, definiranih pomoću API testa, ispitivani sojevi identificirani su kao Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus vrste. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), što je značajno s tehnološkog aspekta proizvodnje starter kultura za industrijsku primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)