Pregled bibliografske jedinice broj: 478085
Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji
Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji // Agronomski glasnik, 72 (2010), 2-3; 125-142 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 478085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji
(Production characteristics of olive oil processing activity in Istrian County)
Autori
Koprivnjak, Olivera ; Červar, Aleksej
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 72
(2010), 2-3;
125-142
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prerada maslina; djevičansko maslinovo ulje; Istarska županija
(olive processing; virgin olive oil; Istrian County)
Sažetak
Istarska županija sudjeluje u količinama i kapacitetima maslinarske i uljarske djelatnosti Hrvatske s nešto više od 15%, a u pogledu kvalitete ulja vodeća je hrvatska regija. Polazna pretpostavka bila je da su karakteristike djelatnosti prerade maslina u ovog regiji bitni čimbenici za postizanje visoke kvalitete djevičanskog maslinovog ulja. Aktualne karakteristike istražene su za razdoblje od 2007. do 2009. godine metodom intervjuiranja u 25 pogona, neovisno o njihovoj veličini ili obliku registracije. Utvrđeno je da su snage djelatnosti u promatranom razdoblju bile: mogućnost brze prerade cjelokupnog godišnjeg uroda zbog povoljnog omjera ukupnog kapaciteta prerade (24, 4 t/h) i mase uroda (prosječno 6.250 t) ; mogućnost brze prerade ploda nakon berbe zbog dobre raspoređenosti pogona na uzgojnom području (najveća udaljenost do najbližeg pogona prosječno 15 km) te usklađenosti veličine kapaciteta pojedinačnih pogona (raspon 50 kg/h - 3.500 kg/h ; prosječan kapacitet 974 kg/h ; median 700 kg/h) s potrebama korisnika ; visoka zastupljenost centrifugalnih sustava s 2 izlaza (58, 1% ukupnog kapaciteta) ; visoka zastupljenost spremnika za ulje od preporučenih materijala (84, 5% ukupnog kapaciteta). Slabosti koje je moguće ublažiti dobrom organizacijom rada bile su: nedovoljno prostora za skladištenje maslina do prerade u kontroliranim uvjetima (34, 7% ukupnog kapaciteta) te niska zastupljenost ambalaže preporučenih karakteristika za skladištenje maslina do prerade (19, 5% ukupnog kapaciteta). Slabosti za čije su rješavanje potrebna dodatna ulaganja bile su: nedovoljno prostora za skladištenje ulja za prodaju u kontroliranim uvjetima (41, 7% ukupnog kapaciteta) ; nedovoljna primjena inertne atmosfere u skladištenju ulja za prodaju (38, 8% ukupnog kapaciteta) ; nedovoljna obrada i neprikladno uklanjanje biljne vode (54% od ukupne količine).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište u Rijeci
Profili:
Olivera Koprivnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts