Pregled bibliografske jedinice broj: 477642
Utjecaj sorte i gnojidbe dušikom na prinos brokule u ljetno-jesenskom roku uzgoja
Utjecaj sorte i gnojidbe dušikom na prinos brokule u ljetno-jesenskom roku uzgoja, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 477642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i gnojidbe dušikom na prinos brokule u ljetno-jesenskom roku uzgoja
(Broccoli yield affected by cultivar and nitrogen fertilization in summer-autumn growing period)
Autori
Vukasović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2010
Stranica
22
Mentor
Toth, Nina
Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; nitrati; postrani cvatovi; vršni cvat
(Brassica oleracea var. italica; lateral inflorescences; nitrates; top inflorescence)
Sažetak
Brokula se ističe među kupusnjačama kao iznimno vrijedan izvor minerala (kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija) te vitamina (C, A, B6, pantotenske kiseline i riboflavina). Agrotehnički zahvat gnojidbe, uz genetske i abiotske čimbenike, utječe na rast i razvoj, prinos te nutritivnu vrijednost povrća. Za ostvarenje visokog prinosa brokula zahtijeva dobru opskrbljenost lako pristupačnim hranjivima, posebice dušikom. No, prekomjerna dušična gnojidba, u svrhu postizanja što većih prinosa, može smanjiti kvalitetu cvata brokule uslijed nakupljanja nitrata. Istraživanje je provedeno u ljetno-jesenskom roku uzgoja 2009. godine na lokaciji Zagreb-Petruševec. Gnojidbeni poljski pokus sa 3 hibridne sorte brokule (Ironman, Marathon i Parthenon) postavljen je po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Testirane su četiri razine gnojidbe dušikom (0, 60, 120 i 240 kg N/ha). Tijekom višekratnih berbi utvrđen je broj i masa tržnih vršnih i postranih cvatova brokule. Dobiveni podaci analizirani su standardnim statističkim metodama. Kombinacija sorte Parthenon i gnojidbe sa 120 kg N/ha, odnosno, 240 kg N/ha rezultirala je najvećim prinosom vršnog cvata brokule (17 i 19, 8 t/ha).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb