Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477572

Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom


Linić, Ida
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka


CROSBI ID: 477572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom
(Determination of Antioxidant Activity of Red Wines by Electron Spin Resonance)

Autori
Linić, Ida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci

Mjesto
Rijeka

Datum
06.07

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
Crno vino; antioksidant; elektronska spinska rezonancija; ESR
(Red wine; antioxidant; electron spin resonance; ESR)

Sažetak
Slobodni radikali uključeni su u etiologiju mnogih neurodegenerativnih bolesti. Smanjena aktivnost radikala stoga djeluje pozitivno na zdravlje čovjeka. U radu su ispitivana antioksidacijska svojstva crnih vina pomoću elektronske spinske rezonancije, metode koja vrlo precizno može detektirati slobodne radikale. U istraživanju je po prvi put za ovakva mjerenja upotrijebljen galvinoksil radikal. Pripremljenoj alkoholnoj otopini radikala dodavani su uzorci pet vrsta crnih vina s različitim geografskim podrijetlom. Praćen je intenzitet signala u funkciji vremena mjerenog po dodatku vina u otopinu radikala. Galvinoksil se pokazao kao pogodan radikal u ovom istraživanju, a elektronska spinska rezonancija kao vrlo osjetljiva i pouzdana metoda. Od ispitivanih vrsta vina najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazalo je vino Plavac i Merlot Veneto, dok su Merlot Laguna, Cabernet Sauvignon i Vranac- Merlot pokazali nižu aktivnost. Razlike u aktivnosti navedenih vina povezuju se s različitim koncentracijama polifenola kao temeljnih antioksidacijskih komponenata crnog vina. Najniža aktivnost vina Vranac- Merlot dodatno se povezuje s mogućom manjom koncentracijom iona bakra i željeza za koje se pouzdano zna da mogu djelovati katalitički prilikom redoks reakcija polifenolnih sastojaka crnih vina, te s njegovom nedovoljnom starosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Linić, Ida
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
Linić, I. (2010) 'Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lini\'{c}, Ida}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {Crno vino, antioksidant, elektronska spinska rezonancija, ESR}, title = {Odre\djivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom}, keyword = {Crno vino, antioksidant, elektronska spinska rezonancija, ESR}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lini\'{c}, Ida}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {Red wine, antioxidant, electron spin resonance, ESR}, title = {Determination of Antioxidant Activity of Red Wines by Electron Spin Resonance}, keyword = {Red wine, antioxidant, electron spin resonance, ESR}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font