Pregled bibliografske jedinice broj: 477572
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
CROSBI ID: 477572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske sposobnosti crnih vina elektronskom spinskom rezonancijom
(Determination of Antioxidant Activity of Red Wines by Electron Spin Resonance)
Autori
Linić, Ida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci
Mjesto
Rijeka
Datum
06.07
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
Crno vino; antioksidant; elektronska spinska rezonancija; ESR
(Red wine; antioxidant; electron spin resonance; ESR)
Sažetak
Slobodni radikali uključeni su u etiologiju mnogih neurodegenerativnih bolesti. Smanjena aktivnost radikala stoga djeluje pozitivno na zdravlje čovjeka. U radu su ispitivana antioksidacijska svojstva crnih vina pomoću elektronske spinske rezonancije, metode koja vrlo precizno može detektirati slobodne radikale. U istraživanju je po prvi put za ovakva mjerenja upotrijebljen galvinoksil radikal. Pripremljenoj alkoholnoj otopini radikala dodavani su uzorci pet vrsta crnih vina s različitim geografskim podrijetlom. Praćen je intenzitet signala u funkciji vremena mjerenog po dodatku vina u otopinu radikala. Galvinoksil se pokazao kao pogodan radikal u ovom istraživanju, a elektronska spinska rezonancija kao vrlo osjetljiva i pouzdana metoda. Od ispitivanih vrsta vina najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazalo je vino Plavac i Merlot Veneto, dok su Merlot Laguna, Cabernet Sauvignon i Vranac- Merlot pokazali nižu aktivnost. Razlike u aktivnosti navedenih vina povezuju se s različitim koncentracijama polifenola kao temeljnih antioksidacijskih komponenata crnog vina. Najniža aktivnost vina Vranac- Merlot dodatno se povezuje s mogućom manjom koncentracijom iona bakra i željeza za koje se pouzdano zna da mogu djelovati katalitički prilikom redoks reakcija polifenolnih sastojaka crnih vina, te s njegovom nedovoljnom starosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Srećko Valić
(mentor)