Pregled bibliografske jedinice broj: 476158
Mogućnosti prerade plodova jabuke na obiteljskom gospodarstvu
Mogućnosti prerade plodova jabuke na obiteljskom gospodarstvu, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 476158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti prerade plodova jabuke na obiteljskom gospodarstvu
(Possibilities of processing apples fruit on the family farm)
Autori
Čikeš, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2010
Stranica
27
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
jabuka (Malus domestica); sok; vino; ocat; jabukovača
(apple (Malus domestica); juice; wine; vinegar; cidar)
Sažetak
U ovom radu prikazane su mogućnosti prerade plodova jabuke na obiteljskom gospodarstvu. Proučavanjem literature opisana su svojstva jabuke, njena botanička pripadnost, kemijski sastav ploda, sorte jabuke, kao i štetnici i bolesti jabuke. U radu su opisani proizvodi dobiveni preradom plodova jabuke (sok, vino, ocat, jabukovača, kompot, džem, kaša te sušena jabuka). Plodovi jabuke konzervirani različitim postupcima mogli bi postati značajan proizvod naše prerađivačke industrije. Hrvatska može biti ponosna na to što je glede stanja i onečišćenosti tla i vode, ali i cjelokupnog ekološkog stanja, jedna od najčistijih europskih zemalja. Ovu prednost treba znati iskoristiti u ekološkoj poljoprivredi i dobivanju visokokvalitetnih sirovina za prerađivačku industriju budući da u svijetu raste potražnja za eko-proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)