Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475611

Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze


Skroza, Danijela; Generalić, Ivana; Ljubenkov, Ivica; Katalinić, Višnja
Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze // Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
Zagreb, 2010. str. 31-34 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 475611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze
(The biological potential of vine leaf phenolic extracts)

Autori
Skroza, Danijela ; Generalić, Ivana ; Ljubenkov, Ivica ; Katalinić, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / - Zagreb, 2010, 31-34

Skup
Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.06.2010. - 16.06.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fenolni spojevi ; lišće vinove loze ; biološki aktivne tvari
(phenolic compounds ; vine leaves ; biologically active substances)

Sažetak
Vinova loza, Vitis vinifera, prvenstveno se uzgaja u cilju proizvodnje grožđa koje se konzumira svježe ili sušeno, ili se prerađuje u vino. Pojedini dijelovi ove biljke iz porodice Vitaceae koriste se u narodnoj medicini, a zapisi o uporabi lišća vinove loze za izradu farmaceutskih pripravaka mogu se naći u pojedinim farmakopejama (Francuska farmakopeja, 1996). Osim toga, stari kulinarski zapisi svjedoče i preporučaju korištenje svježeg lišća vinove loze u pripremi pojedinih jela. Sve to ukazuje da, osim grožđa, i drugi dijelovi vinove loze mogu biti zanimljiva prirodna sirovina čiji sastav i svojstva treba temeljito istražiti kako bi se što bolje odredio njen kemijski potencijal i biološka aktivnost i ocijenio smjer i opravdanost intenzivnijeg korištenja ovog biljnog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Skroza, Danijela; Generalić, Ivana; Ljubenkov, Ivica; Katalinić, Višnja
Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze // Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
Zagreb, 2010. str. 31-34 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Skroza, D., Generalić, I., Ljubenkov, I. & Katalinić, V. (2010) Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze. U: Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ".
@article{article, author = {Skroza, Danijela and Generali\'{c}, Ivana and Ljubenkov, Ivica and Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, year = {2010}, pages = {31-34}, keywords = {fenolni spojevi, li\v{s}\'{c}e vinove loze, biolo\v{s}ki aktivne tvari}, title = {Biolo\v{s}ki potencijal fenolnih ekstrakata li\v{s}\'{c}a vinove loze}, keyword = {fenolni spojevi, li\v{s}\'{c}e vinove loze, biolo\v{s}ki aktivne tvari}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Skroza, Danijela and Generali\'{c}, Ivana and Ljubenkov, Ivica and Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja}, year = {2010}, pages = {31-34}, keywords = {phenolic compounds, vine leaves, biologically active substances}, title = {The biological potential of vine leaf phenolic extracts}, keyword = {phenolic compounds, vine leaves, biologically active substances}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font