Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475448

Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom


Hruškar, Margareta
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 475448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom
(Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with epichlorohydrin)

Autori
Hruškar, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.04

Godina
2010

Stranica
47

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
pšenični škrob; epiklorhidrin; DMK; RVA; rezistentni škrob
(wheat starch; epichlorohydrin; DSC; RVA; resistant starch)

Sažetak
Cilj ovoga rada bila je priprava i karakteriziranje škroba pšenice modificiranog epiklorhidrinom. Škrob je izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ te modificiran epiklorhidrinom u udjelu 0, 1, 0, 3 i 0, 5 % s. tv. škroba. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacija epiklorhidrinom povisila temperaturu želatinizacije, snizila entalpiju želatinizacije i sklonost retrogradaciji nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C. Maksimalna viskoznost se snizila, kao i vrijednosti kidanja i „setback“. Modifikacijom su se umanjili i kapacitet bubrenja i topljivost škroba, dok se bistroća povećala. Boja modificiranih škrobova se nije značajno mijenjala. U odnosu na nativni škrob, manju sinerezu tijekom ciklusa zamrzavanje – odmrzavanje imao je samo škrob modificiran epiklorhidrinom u udjelu od 0, 1%. Modifikacijom su se smanjili udjeli amiloze i rezistentnog škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hruškar, Margareta
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hruškar, M. (2010) 'Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hru\v{s}kar, Margareta}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, epiklorhidrin, DMK, RVA, rezistentni \v{s}krob}, title = {Modifikacija \v{s}kroba iz p\v{s}enice sorte Golubica s epiklorhidrinom}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, epiklorhidrin, DMK, RVA, rezistentni \v{s}krob}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hru\v{s}kar, Margareta}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {wheat starch, epichlorohydrin, DSC, RVA, resistant starch}, title = {Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with epichlorohydrin}, keyword = {wheat starch, epichlorohydrin, DSC, RVA, resistant starch}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font