Pregled bibliografske jedinice broj: 475448
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 475448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija škroba iz pšenice sorte Golubica s epiklorhidrinom
(Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with epichlorohydrin)
Autori
Hruškar, Margareta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.04
Godina
2010
Stranica
47
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
pšenični škrob; epiklorhidrin; DMK; RVA; rezistentni škrob
(wheat starch; epichlorohydrin; DSC; RVA; resistant starch)
Sažetak
Cilj ovoga rada bila je priprava i karakteriziranje škroba pšenice modificiranog epiklorhidrinom. Škrob je izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ te modificiran epiklorhidrinom u udjelu 0, 1, 0, 3 i 0, 5 % s. tv. škroba. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacija epiklorhidrinom povisila temperaturu želatinizacije, snizila entalpiju želatinizacije i sklonost retrogradaciji nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C. Maksimalna viskoznost se snizila, kao i vrijednosti kidanja i „setback“. Modifikacijom su se umanjili i kapacitet bubrenja i topljivost škroba, dok se bistroća povećala. Boja modificiranih škrobova se nije značajno mijenjala. U odnosu na nativni škrob, manju sinerezu tijekom ciklusa zamrzavanje – odmrzavanje imao je samo škrob modificiran epiklorhidrinom u udjelu od 0, 1%. Modifikacijom su se smanjili udjeli amiloze i rezistentnog škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)