Pregled bibliografske jedinice broj: 474975
Med kao namirnica
Med kao namirnica, 2010., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 474975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Med kao namirnica
(Honey as food)
Autori
Horvat Carevski, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
med
(med; svojstva)
Sažetak
Ovaj pregledni rad pokušaj je dobivanja cjelovite slike o medu kao namirnici obuhvaćajući cijeli slijed od njegova stvaranja u samoj košnici djelatnošću pčelara, pripremi i kontroli prije konzumacije, ali i faktorima rizika koji, iako prisutni, nikako ne smiju biti zanemareni. Neizostavno je bilo obraditi i ostale pčelinje proizvode koji predstavljau draagocjenu riznicu ljekovito-profilaktičkih sastojaka, koji zajedno s medom jesu i biti će u budućnosti, prijatelji čovjekova zdravlja. Osnovni preduvjet razvoju pčelarstva i proizvodnje kvalitetnog meda i ostalih pčelinjih proizvoda je zdravlje pčelinjih zajednica, čega su educirani i odgovorni pčelari svjesni, te će svojim preventivnim postupcima spriječiti razvoj i širenje pčelinjih bolesti, a osobito onih koje mogu prouzrokovati nesagledive financijske gubitke u pčelarstvu i koje su zbog toga posebno zakonski apostrofirane. Cijeli pregled zasniva se na analizi svojstava meda i to od organoleptički, fizikalnih, kemijskih do antimikrobnih, antiseptičkih i antifugalnih, a utemeljen je na znanstvenoj literaturi, zakonskoj regulativi i relevantnim činjenicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(mentor)