Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474778

Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa


Bogut, Ante; Škrtić, Zoran; Galović, Dalida; Pavličević, Jerko; Glamuzina, Branko; Bogut, Ivan
Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa // "BH-FISH 2010"
Konjic: Centar za ribarstvo, 2010. str. 211-229 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 474778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa
(Nutritional and protective value of fish meat)

Autori
Bogut, Ante ; Škrtić, Zoran ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Glamuzina, Branko ; Bogut, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
"BH-FISH 2010" / - Konjic : Centar za ribarstvo, 2010, 211-229

Skup
1. Međunarodni simpozij ribarstva i ribolovnog turizma

Mjesto i datum
Konjic, Bosna i Hercegovina, 23.06.2010. - 24.06.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Slatkovodne ribe ; morske ribe ; proteini ; aminokiseline ; lipidi ; masne kiseline ; vitamini ; minerali ; kardiovaskularne bolesti
(Freshwater fish ; marine fish ; proteins ; amino acids ; lipids ; fatty acid ; vitamins ; minerals ; cardiovascular disease)

Sažetak
U radu se navodi značaj ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina (aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari, energetske vrijednosti i masti (masnih kiselina) te se uspoređuje s visokovrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko, jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednost. Više radova upućuje na sastav masnih kiselina u mastima najznačajnijih slatkovodnih i morskih riba. Prema sadržaju EPA, (20:5 n-3) i DHA (22:6 n-3) meso bijelog glavaša (Hypophthalmichtis molitrix) može se uspoređivati s mesom najkavlitetnijih morskih riba. U zadnjih 30 godina veliki broj autora navodi protektivnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3542 - Skraćenje uzgojnog razdoblja šarana (Cyprinus carpio) i poboljšanje kakvoće mesa (Galović, Dalida, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)

Avatar Url Branko Glamuzina (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogut, Ante; Škrtić, Zoran; Galović, Dalida; Pavličević, Jerko; Glamuzina, Branko; Bogut, Ivan
Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa // "BH-FISH 2010"
Konjic: Centar za ribarstvo, 2010. str. 211-229 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Bogut, A., Škrtić, Z., Galović, D., Pavličević, J., Glamuzina, B. & Bogut, I. (2010) Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa. U: "BH-FISH 2010".
@article{article, author = {Bogut, Ante and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Galovi\'{c}, Dalida and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Glamuzina, Branko and Bogut, Ivan}, year = {2010}, pages = {211-229}, keywords = {Slatkovodne ribe, morske ribe, proteini, aminokiseline, lipidi, masne kiseline, vitamini, minerali, kardiovaskularne bolesti}, title = {Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa}, keyword = {Slatkovodne ribe, morske ribe, proteini, aminokiseline, lipidi, masne kiseline, vitamini, minerali, kardiovaskularne bolesti}, publisher = {Centar za ribarstvo}, publisherplace = {Konjic, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Bogut, Ante and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Galovi\'{c}, Dalida and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Glamuzina, Branko and Bogut, Ivan}, year = {2010}, pages = {211-229}, keywords = {Freshwater fish, marine fish, proteins, amino acids, lipids, fatty acid, vitamins, minerals, cardiovascular disease}, title = {Nutritional and protective value of fish meat}, keyword = {Freshwater fish, marine fish, proteins, amino acids, lipids, fatty acid, vitamins, minerals, cardiovascular disease}, publisher = {Centar za ribarstvo}, publisherplace = {Konjic, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font