Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474542

Antioksidativna aktivnost i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Vinković Vrček, Ivana; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Baličević, Renata
Antioksidativna aktivnost i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 20-24 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 474542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida
(Antioxidative activity and BER appearance in pepper fruits under influence of biostimulant treatment and hybrid)

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Baličević, Renata

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 16 (2010), 1; 20-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
antioksidativni status ; biostimulatori ; paprika ; prinos ; vršna trulež ploda
(anti-oxidative activity ; BER ; biostimulants ; pepper ; yield)

Sažetak
U ovom je istraživanju praćena antioksidativna aktivnost ploda paprike, ukupan i komercijalni prinos, broj nekomercijalnih plodova te pojava vršne truleži ploda pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i hibrida. Statistički značajno najveća (P≤0, 01) antioksidativna aktivnost, određena DPPH metodom, zabilježena je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 te je bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (0, 526*) s komercijalnim prinosom kod oba hibrida. Općenito, tretman s biostimulatorima pozitivno je utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod hibridne paprike Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži kod Blondy F1, što je u konačnici dalo značajno veći komercijalni prinos kod oba hibrida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3582 - Tržišni i ekonomski aspekti animalnih proizvoda poboljšane kakvoće (Tolušić, Zdravko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Teklić, Tihana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Vinković Vrček, Ivana; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Baličević, Renata
Antioksidativna aktivnost i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 20-24 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Parađiković, N., Vinković, T., Vinković Vrček, I., Teklić, T., Lončarić, R. & Baličević, R. (2010) Antioksidativna aktivnost i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida. Poljoprivreda (Osijek), 16 (1), 20-24.
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Tekli\'{c}, Tihana and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Bali\v{c}evi\'{c}, Renata}, year = {2010}, pages = {20-24}, keywords = {antioksidativni status, biostimulatori, paprika, prinos, vr\v{s}na trule\v{z} ploda}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Antioksidativna aktivnost i pojava vr\v{s}ne trule\v{z}i ploda paprike pod utjecajem biostimulatora i hibrida}, keyword = {antioksidativni status, biostimulatori, paprika, prinos, vr\v{s}na trule\v{z} ploda} }
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Tekli\'{c}, Tihana and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Bali\v{c}evi\'{c}, Renata}, year = {2010}, pages = {20-24}, keywords = {anti-oxidative activity, BER, biostimulants, pepper, yield}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Antioxidative activity and BER appearance in pepper fruits under influence of biostimulant treatment and hybrid}, keyword = {anti-oxidative activity, BER, biostimulants, pepper, yield} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • SCOPUS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font