Pregled bibliografske jedinice broj: 474316
Intolerancija na histamin
Intolerancija na histamin // Medix : specijalizirani medicinski dvomjesečnik, 86 (2010), 175-179 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 474316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intolerancija na histamin
(Histamine intolerance)
Autori
Vranešić-Bender, Darija ; Verbanac, Donatella ; Krznarić, Željko
Izvornik
Medix : specijalizirani medicinski dvomjesečnik (1331-3002) 86
(2010);
175-179
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
diamin-oksidaza; dodaci prehrani; histamin; preosjetljivost na hranu
(diamine-oxidase; dietary supplements; food hypersensitivity; histamine)
Sažetak
Intolerancija hrane je neimunološki posredovana, netoksična, neželjena reakcija na hranu. Termin intolerancija na histamin koristi se za opis simptoma kao što su proljev, hipotenzija, glavobolja, svrbež, te napadi vrućine, a javljaju se nakon ingestije hrane bogate histaminom, kao što su riba, vino, kobasice, kiseli kupus, sir i rajčice. Razina histamina u hrani ovisi o procesu dozrijevanja te stupnju svježine. Što se hrana dulje čuva i pušta da dozrijeva, to će biti i veći sadržaj histamina u toj hrani, a posljedično tome će i poteškoće za nekoga tko pati od preosjetljivosti i nepodnošljivosti hrane biti veće. Nadomjesci enzima diamin-oksidaze (DAO) predstavljaju korisno rješenje za tegobe intolerancije. Namijenjeni su osobama kojima je dijagnosticirana preosjetljivost na hranu koja nije posredovana reakcijom imunološkog sustava organizma. Radi se o klinički dokazanim dodacima prehrani koji reguliraju razinu histamina u tijelu, za razliku od antihistaminika, koji samo blokiraju aktivnost histamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biomedica Croatica