Pregled bibliografske jedinice broj: 474273
Etnološki i kulturnoantropološki pristup kulturi obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola
Etnološki i kulturnoantropološki pristup kulturi obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola, 2010., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 474273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Etnološki i kulturnoantropološki pristup kulturi obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola
(Ethnological and anthropological approach to the culture of family production and consumption of alcoholic beverages)
Autori
Belaj, Melanija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Filozofski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2010
Stranica
200
Mentor
Rittig- Beljak, Nives dr. sc.
Ključne riječi
kultura obiteljske proizvodnje i konzumacije alkohola; etnologija i kulturna antropologija hrane i pića; ruralni; kulturni i kulinarski turizam
(culture of family production and consumption of alcoholic beverages; ethnology and cultural anthropology of food and drinks; rural; cultural and culinary tourism)
Sažetak
U ovome radu se kultura obiteljske proizvodnje alkoholnih pića promišlja kao simbol osobnog i obiteljskog identiteta na osnovi istraživanja provedenog u vlastitoj i njoj srodnim obiteljima. Pomoću analitičkog i interpretativnog okvira stvorenog na temeljnim spoznajama etnologije i kulturne antropologije prehrane koji podrazumijeva simboličku i rodnu perspektivu te na spoznajama antropologije iskustva pokazuje se kako alkoholno piće proizvedeno u vlastitoj obitelji igra važnu ulogu u izgradnji osobnog i obiteljskog identiteta dajući pritom važan pečat i doprinos prošlosti te obitelji, odnosno oblikovanju njezine povijesti. Osim toga, na temelju istraživanja provedenog na području Zagrebačke županije kultura obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića promišlja se u svjetlu razvoja turizma, osobito njegovih novih oblika poglavito onih koji podrazumijevaju turizam temeljen na tradicijskoj baštini odnosno nasljeđu. Pomoću sustava gastrospeaka koji su osmislili teoretičari turizma te pomoću koncepta terroira, interpretiraju se intervjui provedeni na terenu i analizira internetska stranica Turističke zajednice Zagrebačke županije te se pokazuje kako je kulturu obiteljske proizvodnje alkoholnog pića moguće promišljati i kao simbol lokalnog i regionalnog identiteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb