Pregled bibliografske jedinice broj: 473626
Mikrobna populacija, kemijski sastav i mikotoksini u kobasicama s područja Varaždinske županije
Mikrobna populacija, kemijski sastav i mikotoksini u kobasicama s područja Varaždinske županije // Veterinarska stanica, 41 (2010), 3; 189-198 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 473626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobna populacija, kemijski sastav i mikotoksini u kobasicama s područja Varaždinske županije
(Microbe population, chemical composition and mycotoxins in sausages from Varaždin County)
Autori
Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka ; Markov, Ksenija ; Perši, Nina ; Dukić, Vesna ; Čvek, Domagoj ; Delaš, Frane
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 41
(2010), 3;
189-198
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mikrobna populacija; kemijski sastav; mikotoksini; kobasice; Varaždinska županija
(microbe population; chemical composition; mycotoxins; sausages; Varaždin County)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti mikrobnu populaciju, kemijski sastav i moguću prisutnost mikotoksina u kobasicama domaće proizvodnje proizvedenih na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima s područja Varaždinske županije, jer je riječ o rizičnoj skupini namirnica koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti. Nadalje, kao dio autohtone mikrobne populacije, potencijalnih starter kultura koje su odgovorne za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda, izolirane su, osim bakterija mliječne kiseline i bakterije iz roda Staphylococcus. U 15 analiziranih uzoraka, pronađene su enterobakterije, sulfitoreducirajuće klostridije, Salmonella sp. i nepatogene Listeria vrste. Od izolata bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, pronađen je S. xylosus, a od bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus. Izolat Lactobacillus acidophilus KA1 pokazao je znatno antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima, kroz proizvodnju visokih koncentracija mliječne kiseline, te pokazao jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura. U ovisnosti o vremenu inkubacije i test mikroorganizmu, postignuta je inhibicija rasta od 20-75%. U većini uzoraka, s obzirom na prosječan odnos udjela proteina i masti (1:1, 4), utvrđena je negativna korelacija te heterogenost u kemijskim sastavu. U ispitanim uzorcima kobasica određene su koncentracije okratoksina A u rasponu od 1, 0 do 4, 7 ng/g (ppb), te aflatoksina B1 u rasponu od 0, 10 do 0, 45 ppb.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Domagoj Čvek
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Frane Delaš
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin