Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 473585

Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama


Pleadin, Jelka; Vahčić, Nada; Perši, Nina; Vulić, Ana; Volarić, Matea; Vraneš, Ines
Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama // Meso, 12 (2010), 3; 156-161 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 473585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama
(Cholesterol content in homemade and industrial sausages)

Autori
Pleadin, Jelka ; Vahčić, Nada ; Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Volarić, Matea ; Vraneš, Ines

Izvornik
Meso (1332-0025) 12 (2010), 3; 156-161

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kolesterol; kemijski sastav; domaće kobasice; industrijske kobasice
(cholesterol; chemical composition; homemade sausages; industrial sausages)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja je određivanje sadržaja kolesterola u različitim vrstama kobasica kao najzastupljenije grupe proizvoda od mesa na hrvatskom tržištu. Određen je osnovni kemijski sastav i udio kolesterola u uzorcima fermentiranih i toplinski obrađenih kobasica (n=80) uzorkovanih od malih privatnih proizvođača iz seoskih kućanstava (domaće kobasice) te uzorcima kobasica uzorkovanih iz više hrvatskih mesnih industrija (industrijske kobasice). Prosječan sadržaj kolesterola određen u domaćim kobasicama kretao se od 31, 50 do 75, 07 mg/100 g. Industrijske fermentirane kobasice imale su prosječan sadržaj kolesterola od 58, 48 do 105, 24 mg/100 g, a toplinski obrađene industrijske kobasice od 20, 25 do 64, 67 mg/100 g. Najviši udio kolesterola utvrđen je u srijemskoj kobasici (112, 0 mg/100 g), a najniži u purećoj šunki (12, 41 mg/100 g). Kod domaćih kobasica (koje su po sastavu i tehnološkom procesu proizvodnje fermentirane kobasice) utvrđen je značajno (p<0, 05) niži sadržaj kolesterola u odnosu na industrijski proizvedene fermentirane kobasice. Rezultati ovog rada pokazuju da kobasice prosječno sadrže do 100 mg kolesterola na 100 g proizvoda te da je, iako ne proporcionalno, udio kolesterola niži u proizvodima s nižim udjelom sirove masti. Industrijski proizvedene fermentirane kobasice, osim kulena, imale su prosječno dvostruko viši sadržaj kolesterola u odnosu na domaće kobasice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Vahčić, Nada; Perši, Nina; Vulić, Ana; Volarić, Matea; Vraneš, Ines
Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama // Meso, 12 (2010), 3; 156-161 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pleadin, J., Vahčić, N., Perši, N., Vulić, A., Volarić, M. & Vraneš, I. (2010) Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama. Meso, 12 (3), 156-161.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and Volari\'{c}, Matea and Vrane\v{s}, Ines}, year = {2010}, pages = {156-161}, keywords = {kolesterol, kemijski sastav, doma\'{c}e kobasice, industrijske kobasice}, journal = {Meso}, volume = {12}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Sadr\v{z}aj kolesterola u doma\'{c}im i industrijskim kobasicama}, keyword = {kolesterol, kemijski sastav, doma\'{c}e kobasice, industrijske kobasice} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and Volari\'{c}, Matea and Vrane\v{s}, Ines}, year = {2010}, pages = {156-161}, keywords = {cholesterol, chemical composition, homemade sausages, industrial sausages}, journal = {Meso}, volume = {12}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Cholesterol content in homemade and industrial sausages}, keyword = {cholesterol, chemical composition, homemade sausages, industrial sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font