Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472437

Mikrobiološka kakvoća i održivost konzumnih jaja


Trpčić, Ivona
Mikrobiološka kakvoća i održivost konzumnih jaja, 2010., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 472437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kakvoća i održivost konzumnih jaja
(Microbiological quality and shelf-life of eggs)

Autori
Trpčić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2010

Stranica
41

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
jaja; mikrobiološka kakvoća; održivost
(eggs; microbiological quality; shelf-life)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati čimbenike mikrobiološke kakvoće i održivosti konzumnih jaja. Mikroflora jaja sastoji se od brojnih bakterijskih vrsta, no javnozdravstveno značenje ponajprije imaju salmonele. Općenito, bakterijsko onečišćenje sadržaja jajeta nastaje na dva načina: preko ljuske (pore, oštećenja) ili prije stvaranja ljuske. Jaja imaju različite prirodne obrambene mehanizme i strukture kojima priječe prodor bakterija iz okoliša, no sposobnost obrane bitno ovisi o vanjskim uvjetima (vlažnost, temperaturne oscilacije, oštećenja i dr.). Trajanje održivosti jaja izravno je povezano s inicijalnim onečišćenjem, higijenom proizvodnje, sakupljanja i pakiranja te mikroklimatskim uvjetima. Pored navedenog, ne treba zanemariti i čimbenike iz primarne proizvodnje koji u krajnjoj liniji najviše i pridonose ukupnoj kakvoći jaja – genetiku, hranidbu, dobrobit, zoohigijenske uvjete, zdravlje jata. Stoga se proizvodnja konzumnih jaja u kontekstu mikrobiološke ispravnosti i veće održivosti mora zasnivati na integriranom uzgoju i kontroli u okvirima dobre poljoprivredne, veterinarske, higijenske i proizvođačke prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Trpčić, Ivona
Mikrobiološka kakvoća i održivost konzumnih jaja, 2010., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Trpčić, I. (2010) 'Mikrobiološka kakvoća i održivost konzumnih jaja', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trp\v{c}i\'{c}, Ivona}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, odr\v{z}ivost}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a i odr\v{z}ivost konzumnih jaja}, keyword = {jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, odr\v{z}ivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trp\v{c}i\'{c}, Ivona}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {eggs, microbiological quality, shelf-life}, title = {Microbiological quality and shelf-life of eggs}, keyword = {eggs, microbiological quality, shelf-life}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font