Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472112

Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa


Bojić, Mirza; Žuntar, Irena; Vinković Vrček, Ivana; Medić-Šarić, Marica
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa // 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010. str. 160-160 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 472112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa
(Comparison of polyphenolic content in Crotian wines produced from conventionally and organically grown grapes)

Autori
Bojić, Mirza ; Žuntar, Irena ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić-Šarić, Marica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka - Zagreb : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010, 160-160

ISBN
978-953-96847-8-3

Skup
Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem (4 ; 2010)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 27.05.2010. - 30.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
polifenoli; vino; konvencionalno i ekološki uzgojeno grožđe
(polyphenolics; wine; conventionally and organically grown grapes)

Sažetak
Vino predstavlja bogat izvor polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina, a pripisuju mu se različiti farmakološki učinci. U posljednje vrijeme posebna se pažnja posvećuje ekološkom (organskom) uzgoju hrane koja se percipira kao sigurnija i zdravija. Stoga je usporedba glavnih farmakološki aktivnih sastavnica vina pripravljenih iz konvecionalno i ekološki uzgojenog grožđa od posebnog interesa. U ovom rada tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti određivani su flavonoidi i fenolne kiseline, a u uzorcima hrvatskih vina dobivenih iz konvencionalno i ekološki obrađenih vinograda. Analizirana su dva crna i tri bijela vina pri čemu je svako konvencionalno vino imalo ekološku paralelu (grožđe uzgojeno na bliskom području, u istom vremenskom razdoblju). Kiselost uzoraka vina podešena je s klorovodičnom kiselinom, ekstrakcija tekuće-tekuće provedena je s etilacetatom nakon čega je organska faza uparena do suha i otopljena u metanolu. Primjenjena je obrnuto fazna, gradijentna HPLC metoda (pokretne faze A – H3PO4 (pH = 3) : MeOH = 90 : 10 i pokretne faze B – H3PO4 (pH = 3) : MeOH = 10 : 90) u kontroliranim vremenskim razmacima (t/min, %B): (0, 15), (25, 85), (30, 95), (30.1, 15), (35, 15) na Zorbax SB-C18 koloni i Agilent 1100 HPLC instrumentu. Identifikacija i kvantifikacija sastavnica temeljena je na usporedbi vremena zadržavanja i apsorpcijskih spektara te površina ispod krivulje s 20 standarda polifenola. U svim uzorcima kvantificirane su fenolne kiseline: galna, klorogenska, kavena i p-kumarinska. Sadržaj klorogenske kiseline veći je u ekološkim vinima, dok je njezinog aglikona – kavene kiseline više u konvencionalnim vinima. Glavni flavonoidi nađeni u uzorcima vina su miricetin, morin, kvercetin i kempferol. Sadržaj flavonoida također je veći u ekološkim vinima u odnosu na konvencionalne paralele. Bez obzira na sastav, odabir vina predstavlja osobni izbor pojedinca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Medić-Šarić, Marica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bojić, Mirza; Žuntar, Irena; Vinković Vrček, Ivana; Medić-Šarić, Marica
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa // 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010. str. 160-160 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bojić, M., Žuntar, I., Vinković Vrček, I. & Medić-Šarić, M. (2010) Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa. U: Zorc, B. (ur.)4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Boji\'{c}, Mirza and \v{Z}untar, Irena and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Medi\'{c}-\v{S}ari\'{c}, Marica}, editor = {Zorc, B.}, year = {2010}, pages = {160-160}, keywords = {polifenoli, vino, konvencionalno i ekolo\v{s}ki uzgojeno gro\v{z}\dje}, isbn = {978-953-96847-8-3}, title = {Usporedba sadr\v{z}aja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekolo\v{s}ki uzgojenog gro\v{z}\dja}, keyword = {polifenoli, vino, konvencionalno i ekolo\v{s}ki uzgojeno gro\v{z}\dje}, publisher = {Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Boji\'{c}, Mirza and \v{Z}untar, Irena and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Medi\'{c}-\v{S}ari\'{c}, Marica}, editor = {Zorc, B.}, year = {2010}, pages = {160-160}, keywords = {polyphenolics, wine, conventionally and organically grown grapes}, isbn = {978-953-96847-8-3}, title = {Comparison of polyphenolic content in Crotian wines produced from conventionally and organically grown grapes}, keyword = {polyphenolics, wine, conventionally and organically grown grapes}, publisher = {Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font