Pregled bibliografske jedinice broj: 472112
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa // 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010. str. 160-160 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 472112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba sadržaja polifenola u vinima iz Hrvatske pripravljenim iz konvencionalno i ekološki uzgojenog grožđa
(Comparison of polyphenolic content in Crotian wines produced from conventionally and organically grown grapes)
Autori
Bojić, Mirza ; Žuntar, Irena ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić-Šarić, Marica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka
/ Zorc, Branka - Zagreb : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010, 160-160
ISBN
978-953-96847-8-3
Skup
Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem (4 ; 2010)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 27.05.2010. - 30.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polifenoli; vino; konvencionalno i ekološki uzgojeno grožđe
(polyphenolics; wine; conventionally and organically grown grapes)
Sažetak
Vino predstavlja bogat izvor polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina, a pripisuju mu se različiti farmakološki učinci. U posljednje vrijeme posebna se pažnja posvećuje ekološkom (organskom) uzgoju hrane koja se percipira kao sigurnija i zdravija. Stoga je usporedba glavnih farmakološki aktivnih sastavnica vina pripravljenih iz konvecionalno i ekološki uzgojenog grožđa od posebnog interesa. U ovom rada tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti određivani su flavonoidi i fenolne kiseline, a u uzorcima hrvatskih vina dobivenih iz konvencionalno i ekološki obrađenih vinograda. Analizirana su dva crna i tri bijela vina pri čemu je svako konvencionalno vino imalo ekološku paralelu (grožđe uzgojeno na bliskom području, u istom vremenskom razdoblju). Kiselost uzoraka vina podešena je s klorovodičnom kiselinom, ekstrakcija tekuće-tekuće provedena je s etilacetatom nakon čega je organska faza uparena do suha i otopljena u metanolu. Primjenjena je obrnuto fazna, gradijentna HPLC metoda (pokretne faze A – H3PO4 (pH = 3) : MeOH = 90 : 10 i pokretne faze B – H3PO4 (pH = 3) : MeOH = 10 : 90) u kontroliranim vremenskim razmacima (t/min, %B): (0, 15), (25, 85), (30, 95), (30.1, 15), (35, 15) na Zorbax SB-C18 koloni i Agilent 1100 HPLC instrumentu. Identifikacija i kvantifikacija sastavnica temeljena je na usporedbi vremena zadržavanja i apsorpcijskih spektara te površina ispod krivulje s 20 standarda polifenola. U svim uzorcima kvantificirane su fenolne kiseline: galna, klorogenska, kavena i p-kumarinska. Sadržaj klorogenske kiseline veći je u ekološkim vinima, dok je njezinog aglikona – kavene kiseline više u konvencionalnim vinima. Glavni flavonoidi nađeni u uzorcima vina su miricetin, morin, kvercetin i kempferol. Sadržaj flavonoida također je veći u ekološkim vinima u odnosu na konvencionalne paralele. Bez obzira na sastav, odabir vina predstavlja osobni izbor pojedinca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Medić-Šarić, Marica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirza Bojić
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Marica Medić-Šarić
(autor)
Irena Žuntar
(autor)