Pregled bibliografske jedinice broj: 471759
Izolacija i identifikacija bakterija mliječne kiseline kao potencijalnih starter kultura
Izolacija i identifikacija bakterija mliječne kiseline kao potencijalnih starter kultura, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 471759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija bakterija mliječne kiseline kao potencijalnih starter kultura
(Isolation and identification of lactic acid bacteria as potentail starter cultures)
Autori
Lacman, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Godina
2010
Stranica
50
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
svježi sir; probiotičke starter kulture; SDS-PAGE; RAPD; PFGE; API; liofilizacija
(fresh cheese; starter cultures; SDS-PAGE; RAPD; PFGE; API; freeze-drying)
Sažetak
Iz uzorka tradicionalnog svježeg sira je izolirano 15 gram-pozitivnih, katalaza-negativnih i nesporogenih bakterijskih sojeva. Izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline su definirani kao 11 mezofilnih homofermentativnih koka te 3 termofilna heterofermentativna laktobacila. SDS-PAGE elektroforezom staničnih proteina, te RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) i PFGE (Pulsed Field Gel Electrophoresis) metodama je utvrđeno da se radi o 2 različita bakterijska soja koji su fenotipskom identifikacijom API testom definirani kao Enterococcus faecium i Lactobacillus fermentum što je potvrđeno i DNA fingerprinting metodom AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphison). Izolirani bakterijski sojevi su nakon prekonoćnog uzgoja u obranom mlijeku proizveli cca 8, 34 g/l mliječne kiseline i spustili pH vrijednost podloge za cca 2 pH jedinice. Ustanovljena je proteolitička aktivnost izoliranih sojeva kao jedno od važnih funkcionalnih svojstava starter kultura za fermentirane mliječne proizvode. Oba bakterijska soja su pokazala antimikrobno djelovanje prema šest različitih test – mikroorganizama što je također važno funkcionalno svojstvo starter kultura. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), a broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja što je važno s tehnološkog aspekta priprave i čuvanja starter kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)