Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471475

Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa


Mastanjević, Krešimir
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 471475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa
(Determination of cryoprotective effects of trehalose on different meat samples)

Autori
Mastanjević, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.05

Godina
2010

Stranica
184

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
krioprotekcija miofibrilarnih proteina; pileće i goveđe meso; trehaloza; maltoza; DSC; SEP
(cryoprotection of myofibrillar proteins; chicken and beef meat; trehalose; maltose; DSC; SEP)

Sažetak
U ovoj disertaciji, pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) i metodom određivanja topljivosti u otopinama soli (SEP-metoda), određivana je krioprotektorska djelotvornost tijekom jednogodišnjeg skladištenja smrznutih uzoraka goveđeg i pilećeg mesa koje je prethodno iskošteno, usitnjeno, višestruko isprano destiliranom vodom te u različitim masenim omjerima pomiješano s trehalozom (w = 0, 2, 4, 6, 8 i 10%). Mjerenja DSC-om i SEP-metodom su provedena sa svim uzorcima goveđeg i pilećeg mesa neposredno nakon pripreme uzoraka te nakon 30, 90, 180 i 360 dana skladištenja u smrznutom stanju pri -30 oC. Također, radi uspredbe, na isti način (maseni udjeli, uzorci i vremenski intervali) provedeni su i eksperimenti s disaharidom maltozom. Na osnovi eksperimentalnih rezultata predloženi su korelacijski (matematički) modeli ovisnosti vrijednosti entalpija denaturacije (DSC) i koncentracija (SEP) miofibrilarnih proteina o vremenu skladištenja, vrsti mesa te masenim udjelima trehaloze i maltoze. Također, predloženi su i korelacijski modeli ovisnosti temperature denaturacije miofibrilarnih proteina (aktina i miozina) o masenim udjelima trehaloze i maltoze i vrsti mesa pri različitim intervalima skladištenja. Entalpije denaturacije miozina (ΔHm) uzoraka pilećeg i goveđeg mesa pri svim vremenskim intervalima skladištenja i pri svim masenim udjelima trehaloze i maltoze pokazuju značajnije povećanje u odnosu na entalpije denaturacije aktina (ΔHa ) što upućuje na zaključak da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na miozin. Uspoređujući vrijednosti entalpija denaturacije miozina i aktina (ΔHm i ΔHa) uzoraka pilećeg i goveđeg mesa s dodatkom maltoze i trehaloze, neovisno o vremenu skladištenja i masenom udjelu, uzorci s dodatkom trehaloze pokazuju veće vrijednosti entalpije što upućuje na zaključak da trehaloza ima bolja krioprotektorska svojstva od maltoze. Vrijednosti entalpije denaturacije aktina i miozina (ΔHm i ΔHa) uzoraka pilećeg mesa s dodatkom trehaloze i maltoze, neovisno o vremenu skladištenja i masenim udjelima, pokazuju veće vrijednosti u odnosu na uzorke goveđeg mesa što upućuje na zaključak da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na aktin i miozin pilećeg mesa. Povećanje vrijednosti koncentracija miofibrilarnih proteina dobivenih SEP-metodom uzoraka pilećeg i goveđeg mesa posljedica je krioprotektorskog djelovanja maltoze i trehaloze na miofibrilarne proteine goveđeg i pilećeg mesa. Koncentracije miofibrilarnih proteina povećavaju se povećanjem masenog udjela maltoze i trehaloze. Rezultati dobiveni SEP-metodom sukladni su rezultatima mjerenja s DSC-om i potvrđuju da trehaloza i maltoza imaju krioprotektorska svojstva, da je trehaloza djelotvorniji krioprotektor od maltoze te da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na miofibrilarne proteine pilećeg mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Mastanjević, Krešimir
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mastanjević, K. (2010) 'Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {184}, keywords = {krioprotekcija miofibrilarnih proteina, pile\'{c}e i gove\dje meso, trehaloza, maltoza, DSC, SEP}, title = {Odre\djivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na razli\v{c}ite uzorke mesa}, keyword = {krioprotekcija miofibrilarnih proteina, pile\'{c}e i gove\dje meso, trehaloza, maltoza, DSC, SEP}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {184}, keywords = {cryoprotection of myofibrillar proteins, chicken and beef meat, trehalose, maltose, DSC, SEP}, title = {Determination of cryoprotective effects of trehalose on different meat samples}, keyword = {cryoprotection of myofibrillar proteins, chicken and beef meat, trehalose, maltose, DSC, SEP}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font