Pregled bibliografske jedinice broj: 471105
Sirevi svijeta
Sirevi svijeta // Festival znanosti 2010
Zagreb, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 471105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirevi svijeta
(World cheeses)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti 2010
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.04.2010. - 24.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir; miris i okus sira
(cheese; cheese flavour)
Sažetak
U svijetu ima oko 2000 različitih naziva za oko 400-1000 vrsta sira. Sirevi se razlikuju po vrsti mlijeka od koje su proizvedeni, kemijskom sastavu, stupnju zrelosti, konzistenciji i zemlji podrijetla. Danas poznata imena sireva (Ementalac, Roquerfort, Gauda, Parmezan) svoj međunarodni ugled stekli su zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji lokalne proizvodnje. Lokaliteti u pojedinim zemljama razlikuju se prema specifičnosti proizvodnje sira. Tako npr. u Francuskoj postoji preko 100 različitih vrsta sireva proizvedenih od kozjeg mlijeka. Svaki sir trebao bi imati definirani vanjski izgled, konzistenciju, boju, miris i okus. Masa sira može varirati od nekoliko desetaka grama (svježi kozji sirevi) pa do stotinu kilograma (Ementalac). Tijekom zrenja koje može trajati od nekoliko dana pa do dvije godine formira se okus varira od blagog do pikantnog. Pojedine zemlje proslavljene su zahvaljujući svjetski poznatim sirevima kao što su Parmezan i Mozzarela u Italiji, Gauda i Edamac u Nizozemskoj, Camembert i Roquerfort u Francuskoj, Ementalac i Gruyere u Švicarskoj te Fetta u Grčkoj. Iako mala zemlja, Hrvatska se odlikuje velikim brojem tradicionalnih sireva. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)