Pregled bibliografske jedinice broj: 470740
BIOSINTEZA I BIORAZGRADNJA F-2 TOKSINA I OKRATOKSINA A U TIJEKU RASTA PLIJESNI Fusarium graminearum ZMPBF 1244 I Aspergillus ochraceus NRRL 3174 U MJEŠOVITOJ KULTURI
BIOSINTEZA I BIORAZGRADNJA F-2 TOKSINA I OKRATOKSINA A U TIJEKU RASTA PLIJESNI Fusarium graminearum ZMPBF 1244 I Aspergillus ochraceus NRRL 3174 U MJEŠOVITOJ KULTURI, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 470740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOSINTEZA I BIORAZGRADNJA F-2 TOKSINA I OKRATOKSINA A U TIJEKU RASTA PLIJESNI Fusarium graminearum ZMPBF 1244 I Aspergillus ochraceus NRRL 3174 U MJEŠOVITOJ KULTURI
(BIOSYNTHESIS AND BIODEGRADATION OF F-2 TOXIN AND OCHRATOXIN A DURING THE GROWTH OF MOULDS Fusarium graminearum ZMPBF 1244 AND Aspergillus ochraceus NRRL 3174 IN MIXED CULTURE)
Autori
Čvek, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.05
Godina
2010
Stranica
131
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
biosinteza; ELISA; F-2 toksin; kukuruzno zrnje; kvašćev ekstrakt; mješovita kultura; okratoksin A
(biosynthesis; corn seed; ELISA; F-2 toxin; mixed culture; ochratoxin A; yeast extract)
Sažetak
Plijesni kao česti kontaminanti namirnica mogu sintetizirati mikotoksine koji mogu izazvati teška oboljenja u ljudi često sa smrtnim posljedicama. Zbog toga je vrlo važna zaštita namirnica od kontaminacije plijesnima. To se postiže na razne načine, a jedan od njih je uporaba prirodnih aditiva koji nemaju štetnog utjecaja na zdravlje u ljudi. Zbog toga je u ovom radu pračen utjecaj odabranih eteričnih ulja i izolata bakterija mliječne kiseline na inhibiciju rasta plijesni Aspergillus ochraceus NRRL 3174 i Fusarium graminearum ZMPBF 1244 te biosintezu okratoksina A i F-2 toksina. Istraživanja su provodena u sljedećim podlogama: čvrsta podloga-kukuruzno zrnje i tekuća podloga-kvaščev ekstrakt. Rast biomase plijesni određivan je gravimetrijski, a koncentracija mikotoksina ELISA metodom. Istraživana eterična ulja i izolati bakterija mliječne kiseline inhibirali su rast plijesni u čistoj i mješovitoj kulturi i nakupljanje mikotoksina u ovisnosti o vremenu uzgoja. Najjači inhibitorni učinak pokazala su eterična ulja cimeta i lavande, budući da taj učinak tijekom cijelog trajanja uzgoja, nije bio manji od 50 %. Od istraživanih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53013) snažno inhibira rast istraživanih plijesni i biosintezu okratoksina A i F-2 toksina. Budući da je poznato da bakterije mliječne kiseline imaju i pozitivno djelovanje na zdravlje u ljudi, ovo istraživanje je pokazalo da se, uz eterična ulja mogu uspješno koristiti u zaštiti namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb