Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469576

Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda


Sršan, Mirjana
Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnloški fakultet, Osijek


CROSBI ID: 469576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda
(Smoking and ripening in the traditional meat products manufacturing)

Autori
Sršan, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnloški fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.10

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
Tradicionalni mesni proizvodi RH; dimljenje; sušenje i zrenje
(Croatian traditional meat products; smoking; drying and ripening)

Sažetak
Duga tradicija u proizvodnji fermentiranih kobasica i suhomesnatih proizvoda, rezultirala je značajnim brojem hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda: Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Dalmatinska panceta i Domaća slavonska kobasica. Prema tradiciji, u proizvodnji ovih proizvoda ne upotrebljavaju se starter kulture ni aditivi, a proizvodnja se odvija u prirodnim klimatskim uvjetima koji vladaju u tom zemljopisnom području. Dimljenje i zrenje, zajednički su koraci u procesu proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda. Dimljenje je kombinirana metoda konzerviranja, utemeljena na usklađenom djelovanju enzima i topline, pri kojima se događaju promjene na lipidima i proteinima prethodno salamurenog mesa. Dimljenje može imati utjecaja na nutritivnu vrijednost, senzorska svojstva, sigurnost i trajnost proizvoda, no intenzitet tih promjena ovisi o izboru postupka dimljenja, procesnim uvjetima i trajanju dimljenja. Sušenjem i zrenjem proizvoda, snižava se udio vode u proizvodu što sprječava razmnožavanje nepoželjnih bakterija, plijesni i gljiva. Pored bakterijske fermentacije ugljikohidrata, tijekom zrenja zajedničkim djelovanjem proteolitičkih i lipolitičkih bakterijskih enzima i enzima iz mesa, odvijaju se i bitne hidrolitičke promjene masti i proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sršan, Mirjana
Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnloški fakultet, Osijek
Sršan, M. (2009) 'Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnloški fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sr\v{s}an, Mirjana}, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {Tradicionalni mesni proizvodi RH, dimljenje, su\v{s}enje i zrenje}, title = {Dimljenje i zrenje u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {Tradicionalni mesni proizvodi RH, dimljenje, su\v{s}enje i zrenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sr\v{s}an, Mirjana}, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {Croatian traditional meat products, smoking, drying and ripening}, title = {Smoking and ripening in the traditional meat products manufacturing}, keyword = {Croatian traditional meat products, smoking, drying and ripening}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font