Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469426

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka


Tudor, Milna; Havranek, Jasmina
Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 85-91 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 469426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka
(The nutritional value and health benefits of fermented milk)

Autori
Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3/4; 85-91

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost
(fermented milks; nutritive value; health benefits)

Sažetak
Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Tudor, Milna; Havranek, Jasmina
Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 85-91 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Tudor, M. & Havranek, J. (2009) Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3/4), 85-91.
@article{article, author = {Tudor, Milna and Havranek, Jasmina}, year = {2009}, pages = {85-91}, keywords = {fermentirana mlijeka, nutritivna i zdravstvena vrijednost}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka}, keyword = {fermentirana mlijeka, nutritivna i zdravstvena vrijednost} }
@article{article, author = {Tudor, Milna and Havranek, Jasmina}, year = {2009}, pages = {85-91}, keywords = {fermented milks, nutritive value, health benefits}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {The nutritional value and health benefits of fermented milk}, keyword = {fermented milks, nutritive value, health benefits} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font