Pregled bibliografske jedinice broj: 469152
Određivanje fluorida u čaju metodom direktne potenciometrije fluorid ion-selektivnom elektrodom
Određivanje fluorida u čaju metodom direktne potenciometrije fluorid ion-selektivnom elektrodom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 469152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fluorida u čaju metodom direktne potenciometrije fluorid ion-selektivnom elektrodom
(Potentiometric determination of fluoride ions in tea infusion with fluoride ion selective electrode)
Autori
Marasović Mirka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
29.09
Godina
2009
Stranica
58
Mentor
Giljanović Josipa
Ključne riječi
fluoridi; potenciometrija; kombinirana fluorid ion selektivna elektroda; čajna infuzija; Melissa officinalis L.
(fluoride; potentiometry; fluoride ion selective elektrode; tea infusion; Melissa officinalis L.)
Sažetak
Ispitan je sadržaj fluorida u pet vrsta čaja Mente, različitih proizvođača i zemlje podrijetla. Sadržaj fluorida određen je metodom izravne potenciometrije s kombiniranom fluorid ion-selektivnom elektrodom. Granicu detekcije bila je 1, 84x10-6 mol L-1, odnosno 0, 0342 mg L-1, a granica određivanja 0, 006 mg L-1. Sadržaj fluorida određen je u čajnim infuzijama u ovisnosti o vremenu i to tijekom 0, 1, 5, 10, 20 minuta i 24 sata. Primjenjena metoda izravne potenciometrije u velikom volumenu s fluorid ion-selektivnom elektrodom je jednostavan, jeftin i pouzdan način određivanja fluorida u biljnom materijalu, odnosno čajnoj infuziji. Svi negativni utjecaji koji mogu utjecati na način određivanja fluorida eliminirani su korištenju acetatnog pufera pH 5, 3. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje razlike u količini fluorida u čajevima iste vrste različitih proizvođača i različite zemlje podrijekla Čajevi mente podrijetlom iz Hrvatske imaju niži sadržaj fluorida od onih iz Poljske i Kine zbog različitih tla, vode kao i uvjetima u kojima je čaj uzgajan. Za preporučiti je da se u daljnjem radu napravi analiza ukupnog sadržaja fluorida u čaj, a ne samo u čajnoj infuziji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija