Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467407

Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01


Babić, Monika
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 467407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01
(Influence of honey addition to fermentation of cow's goat's and soy milk with Lactobacillus casei Lc- 01)

Autori
Babić, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno – tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
18.12

Godina
2009

Stranica
37

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Lactobacillus casei Lc– 01; brzina fermentacije bagremov med;
(cow milk; goat milk; soymilk; accacia honey; Lactobacillus casei-01; fermentation rate)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka bagremovog meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom monokulturom Lactobacillus casei – 01. Med je dodavan u udjelima3, 5 i 7%, a kao kontrola je korišten uzorak bez dodatka meda. Praćene su promjene pH vrijednosti i električne vodljivosti tijekom 24 sata fermentacije na temperaturi od 37 °C. Najsporije odvijanje fermentacijskih procesa je zamijećeno u uzorcima kravljeg mlijeka, dok je fermentacija najbrže tekla u kozjem mlijeku. Najveći utjecaj na ubrzanje fermentacije imao je dodatak meda u sojino mlijeko. Dodatak meda uzrokovao je smanjenje vrijednosti električne vodljivosti uzoraka. Optimalni udio dodatka meda za ubrzanje fermentacije bakterijom Lactobacillus casei – 01 u kravljem i sojinom mlijeku bio je na razini 5% dodatka, a za kozje mlijeko utvrđena je optimalna razina od 7% dodatka meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Monika
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijek
Babić, M. (2009) 'Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01', diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Monika}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Lactobacillus casei Lc– 01, brzina fermentacije bagremov med, }, title = {Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Lactobacillus casei Lc– 01, brzina fermentacije bagremov med, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Monika}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {cow milk, goat milk, soymilk, accacia honey, Lactobacillus casei-01, fermentation rate}, title = {Influence of honey addition to fermentation of cow's goat's and soy milk with Lactobacillus casei Lc- 01}, keyword = {cow milk, goat milk, soymilk, accacia honey, Lactobacillus casei-01, fermentation rate}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font