Pregled bibliografske jedinice broj: 467407
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 467407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka bakterijom Lactobacillus casei - 01
(Influence of honey addition to fermentation of cow's goat's and soy milk with Lactobacillus casei Lc- 01)
Autori
Babić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno – tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.12
Godina
2009
Stranica
37
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Lactobacillus casei Lc– 01; brzina fermentacije bagremov med;
(cow milk; goat milk; soymilk; accacia honey; Lactobacillus casei-01; fermentation rate)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka bagremovog meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom monokulturom Lactobacillus casei – 01. Med je dodavan u udjelima3, 5 i 7%, a kao kontrola je korišten uzorak bez dodatka meda. Praćene su promjene pH vrijednosti i električne vodljivosti tijekom 24 sata fermentacije na temperaturi od 37 °C. Najsporije odvijanje fermentacijskih procesa je zamijećeno u uzorcima kravljeg mlijeka, dok je fermentacija najbrže tekla u kozjem mlijeku. Najveći utjecaj na ubrzanje fermentacije imao je dodatak meda u sojino mlijeko. Dodatak meda uzrokovao je smanjenje vrijednosti električne vodljivosti uzoraka. Optimalni udio dodatka meda za ubrzanje fermentacije bakterijom Lactobacillus casei – 01 u kravljem i sojinom mlijeku bio je na razini 5% dodatka, a za kozje mlijeko utvrđena je optimalna razina od 7% dodatka meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek