Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467357

Novi tip paškog sira


Holubec, Ivana
Novi tip paškog sira, 2009., diplomski rad, Prehrambeno–tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 467357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Novi tip paškog sira
(Novel type of "Paški" cheese)

Autori
Holubec, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno–tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2009

Stranica
57

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
Paški sir ; sirevi od ovčjeg mlijeka ; proces proizvodnje ; dodaci ;
(“Paški” type of cheese ; ovine cheeses ; production process ;)

Sažetak
Po prvi puta u suvremenoj povijesti Paške sirane uprava je omogućila istraživanja u realnim uvjetima pogona, s ciljem proizvodnje novog tipa sira. U istraživanju su proizvedena tri nova tipa Paškog sira, dodatkom kiselih zelenih, kiselih crnih maslina i smjese aromatičnog bilja otoka paga (kadulja, ružmarin i kopar). Praćenjem zrenja tijekom 6 mjeseci fizikalno-kemijskim analizama, pokazalo se u usporedbi s izvornim Paškim sirom da su vrste i udjeli dodataka dobro odabrani i oplemenili kvalitetan omjer mliječne masti i suhe tvari. Pažljivo provedeno senzorsko ocjenjivanje dalo je izvrsne rezultate, koji mogu poslužiti stručnjacima u proizvodnji, da se odvaže za uvođenje u proizvodnju nekog ili sve tri vrste novog tipa Paškog sira. Rezultati istraživanja pokazali su da dodaci ne utječu značajno na promjenu randmana (iskorištenja) u proizvodnji Paškog sira, dapače imaju pozitivne učinke kod sira sa smjesom ljekovitog bilja. Sumarni rezultati generalno su pokazali da je stručno-gurmanska intervencija na Paškom siru moguća i opravdana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Holubec, Ivana
Novi tip paškog sira, 2009., diplomski rad, Prehrambeno–tehnološki fakultet, Osijek
Holubec, I. (2009) 'Novi tip paškog sira', diplomski rad, Prehrambeno–tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Holubec, Ivana}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {Pa\v{s}ki sir, sirevi od ov\v{c}jeg mlijeka, proces proizvodnje, dodaci, }, title = {Novi tip pa\v{s}kog sira}, keyword = {Pa\v{s}ki sir, sirevi od ov\v{c}jeg mlijeka, proces proizvodnje, dodaci, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Holubec, Ivana}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {“Pa\v{s}ki” type of cheese, ovine cheeses, production process, }, title = {Novel type of "Pa\v{s}ki" cheese}, keyword = {“Pa\v{s}ki” type of cheese, ovine cheeses, production process, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font