Pregled bibliografske jedinice broj: 467357
Novi tip paškog sira
Novi tip paškog sira, 2009., diplomski rad, Prehrambeno–tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 467357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi tip paškog sira
(Novel type of "Paški" cheese)
Autori
Holubec, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno–tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
57
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
Paški sir ; sirevi od ovčjeg mlijeka ; proces proizvodnje ; dodaci ;
(“Paški” type of cheese ; ovine cheeses ; production process ;)
Sažetak
Po prvi puta u suvremenoj povijesti Paške sirane uprava je omogućila istraživanja u realnim uvjetima pogona, s ciljem proizvodnje novog tipa sira. U istraživanju su proizvedena tri nova tipa Paškog sira, dodatkom kiselih zelenih, kiselih crnih maslina i smjese aromatičnog bilja otoka paga (kadulja, ružmarin i kopar). Praćenjem zrenja tijekom 6 mjeseci fizikalno-kemijskim analizama, pokazalo se u usporedbi s izvornim Paškim sirom da su vrste i udjeli dodataka dobro odabrani i oplemenili kvalitetan omjer mliječne masti i suhe tvari. Pažljivo provedeno senzorsko ocjenjivanje dalo je izvrsne rezultate, koji mogu poslužiti stručnjacima u proizvodnji, da se odvaže za uvođenje u proizvodnju nekog ili sve tri vrste novog tipa Paškog sira. Rezultati istraživanja pokazali su da dodaci ne utječu značajno na promjenu randmana (iskorištenja) u proizvodnji Paškog sira, dapače imaju pozitivne učinke kod sira sa smjesom ljekovitog bilja. Sumarni rezultati generalno su pokazali da je stručno-gurmanska intervencija na Paškom siru moguća i opravdana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek