Pregled bibliografske jedinice broj: 466912
Linija topljenih sireva
Linija topljenih sireva, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Linija topljenih sireva
(Melted cheese line)
Autori
Labrović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2009
Stranica
17
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sirevi različitih stupnjeva zrelosti; kazein; sirilo; topljeni sir; linija proizvodnje
(cheeses with different degrees of maturity; casein; rennet; melted cheese; production line)
Sažetak
Sir je tvrdi ili polutvrdi proizvod mlijeka koji se dobija zgrušavanjem i odvajanjem čvrste materije iz mlijeka od tečnosti (sirutka). Što više sirutke odvojimo, to dobivamo tvrđi sir. Sir je proizvod grušanja kazeinskog kompleksa u mlijeku uz dodatak sirila. Topljeni sir je proizvod koji se dobiva od mješavine usitnjenih sireva (različitih tipova i stupnja zrelosti), uz dodatak soli za topljenje i vode te zagrijavanjem mješavine pri djelomičnom vakuumu, uz konstantno miješanje do postizavanja homogene mase. Dodatkom maslaca u topljene tvrde i polutvrde beljske sireve prije 50 godina nastao je topljeni sir Buco. Proizvod zvučnog i prepoznatljivog imena i stalne kvalitete od samog početka ima svoje vjerne potrošače. Kvaliteta Buce proizlazi iz mazivosti, ujednačene čvrstoće i ugodnog blagog mirisa, a privrženost Buci prenosi se iz generacije u generaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(mentor)