Pregled bibliografske jedinice broj: 466852
Sirutka i uloga sirutke u prehrambenoj industriji
Sirutka i uloga sirutke u prehrambenoj industriji, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirutka i uloga sirutke u prehrambenoj industriji
(Whey and role of whey in food industry)
Autori
Pavlović, Dajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2009
Stranica
17
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sirutka; napitci; laktoza; albuminski sir; proteini sirutke
(whey; drinks; lactose; albumin cheeses; whey proteins)
Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom postupku proizvodnje sira, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje sira, te o kakvoći korištenog mlijeka. Sirutka sadrži najviše laktoze, biološki najvrednijih proteina, bitne minerale, imunoaktivne tvari, te vitamine B-kompleksa. U čitavom spektru upotrebe u prehrambenoj industiji, također se može koristiti za pripravu fermentiranih i probiotičkih napitaka, te proizvodnju albuminskog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija