Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466709

Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija


Vranješ, Dubravka
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 466709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija
(Quality evaluation of wheat flour and bread with the addition of wheat bran)

Autori
Vranješ, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.02

Godina
2010

Stranica
40

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
kakvoća brašna; nativne i ekstrudirane posije; gluten
(wheat quality; native and extruded bran; gluten)

Sažetak
Kemijski sastav, hranjiva vrijednost, zdravstveno stanje i tehnološka kakvoća brašna određuje se nizom fizikalnih, kemijskih, mikrobioloških, reoloških i drugih analitičkih metoda. Kakvoća pšeničnog brašna uvjetovana je količinom proteina, kakvoćom glutena i sposobnošću stvaranja šećera. Cilj ovog rada bilo je istražiti kako primjenom nativnih i ekstrudiranih posija djelujemo na kvalitetu brašna i kruha. Pri izradi zamjesa kruha nativne i ekstrudirane posije dodavane su u količini od 7%, 14 %, 21%, 28% u odnosu na ukupnu količinu brašna. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatkom različitih udjela pšeničnih posija se povećao udjel mineralnih tvari, celuloze, masti, proteina, a smanjio se udjel ugljikohidrata i energetska vrijednost je niža. Prema tome, možemo zaključiti da dodatkom posija dobivamo nutritivno kvalitetnije brašno, a time i kruh.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vranješ, Dubravka
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vranješ, D. (2010) 'Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vranje\v{s}, Dubravka}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {kakvo\'{c}a bra\v{s}na, nativne i ekstrudirane posije, gluten}, title = {Pra\'{c}enje kvalitete p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na i kruha s dodatkom posija}, keyword = {kakvo\'{c}a bra\v{s}na, nativne i ekstrudirane posije, gluten}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vranje\v{s}, Dubravka}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {wheat quality, native and extruded bran, gluten}, title = {Quality evaluation of wheat flour and bread with the addition of wheat bran}, keyword = {wheat quality, native and extruded bran, gluten}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font