Pregled bibliografske jedinice broj: 466709
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 466709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kvalitete pšeničnog brašna i kruha s dodatkom posija
(Quality evaluation of wheat flour and bread with the addition of wheat bran)
Autori
Vranješ, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.02
Godina
2010
Stranica
40
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
kakvoća brašna; nativne i ekstrudirane posije; gluten
(wheat quality; native and extruded bran; gluten)
Sažetak
Kemijski sastav, hranjiva vrijednost, zdravstveno stanje i tehnološka kakvoća brašna određuje se nizom fizikalnih, kemijskih, mikrobioloških, reoloških i drugih analitičkih metoda. Kakvoća pšeničnog brašna uvjetovana je količinom proteina, kakvoćom glutena i sposobnošću stvaranja šećera. Cilj ovog rada bilo je istražiti kako primjenom nativnih i ekstrudiranih posija djelujemo na kvalitetu brašna i kruha. Pri izradi zamjesa kruha nativne i ekstrudirane posije dodavane su u količini od 7%, 14 %, 21%, 28% u odnosu na ukupnu količinu brašna. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatkom različitih udjela pšeničnih posija se povećao udjel mineralnih tvari, celuloze, masti, proteina, a smanjio se udjel ugljikohidrata i energetska vrijednost je niža. Prema tome, možemo zaključiti da dodatkom posija dobivamo nutritivno kvalitetnije brašno, a time i kruh.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek