Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466600

Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji


Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja; Žakula, Miroslav; Munka, Silvija; Abramović, Ivana
Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji // Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma
Mali Lošinj, Hrvatska, 2010. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 466600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji
(Cloudy strawberry juice producing on mini scale pilot plant)

Autori
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja ; Žakula, Miroslav ; Munka, Silvija ; Abramović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Skup
Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 24.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jagoda; proizvodnja soka; senzorsko ocjenjivanje; iskorištenje
(strawberry; juice producing; sensorial evaluation; yield)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje soka jagode na liniji inicijalno predviđenoj za preradu jabuke. Ovim istraživanjem jagoda je prije prešanja obrađena na četiri načina radi eventulnog lakšeg prešanja i većeg iskorištenja. Prije prešanja jagoda je samo dezintegrirana, dezintegrirana te blanširana, dezintegrirana i obrađena maceracijskim enzimima, te dezintegrirana, blanširana i obrađena maceracijskim enzimima. Nakon prešanja dobiveni su mutni sokovi koji su pasterizirani i punjeni u odgovarajuću ambalažu. Pri tome je izračunato iskorištenje, a u sokovima je određena suha tvar, ukupna kiselost, pH vrijednost te šećeri uobičajenim fizikalno-kemijskim metodama. Senzorska ocjena boje, mirisa, izgleda i okusa sokova provedena je metodom bodovanja. Dobiveni rezulati upućuju da se na liniji može uspješno proizvoditi sok od jagode i najveće iskorištenje postignuto je u procesu u kojem je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima Svi dobiveni sokovi imali su slična fizikalno-kemijska svojstva. Senzorski najbolje ocjenjeni su sokovi u čijoj proizvodnji je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima te samo obrada maceracijskim enzimima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja; Žakula, Miroslav; Munka, Silvija; Abramović, Ivana
Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji // Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma
Mali Lošinj, Hrvatska, 2010. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Levaj, B., Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja, Žakula, M., Munka, S. & Abramović, I. (2010) Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji. U: Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma.
@article{article, author = {Levaj, Branka and \v{Z}akula, Miroslav and Munka, Silvija and Abramovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, keywords = {jagoda, proizvodnja soka, senzorsko ocjenjivanje, iskori\v{s}tenje}, title = {Proizvodnja vo\'{c}nog soka od jagode na mini liniji}, keyword = {jagoda, proizvodnja soka, senzorsko ocjenjivanje, iskori\v{s}tenje}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and \v{Z}akula, Miroslav and Munka, Silvija and Abramovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, keywords = {strawberry, juice producing, sensorial evaluation, yield}, title = {Cloudy strawberry juice producing on mini scale pilot plant}, keyword = {strawberry, juice producing, sensorial evaluation, yield}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font