Pregled bibliografske jedinice broj: 466360
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 466360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade
(Introducing the system for following hazelnut allergens concentration into controlling analytical system of machinery for producing chocolate)
Autori
Bejuk, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2008
Stranica
52
Mentor
Mrša, Vladimir
Ključne riječi
ELISA metoda; ukupni alergeni lješnjaka; mliječna čokolada; križna kontaminacija
(ELISA method; amount of hazelnut allergenes; milk chocolate; cross-contamination)
Sažetak
Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana. Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana.
Izvorni jezik
Hrvatski