Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466360

Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade


Bejuk, Magdalena
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 466360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade
(Introducing the system for following hazelnut allergens concentration into controlling analytical system of machinery for producing chocolate)

Autori
Bejuk, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2008

Stranica
52

Mentor
Mrša, Vladimir

Ključne riječi
ELISA metoda; ukupni alergeni lješnjaka; mliječna čokolada; križna kontaminacija
(ELISA method; amount of hazelnut allergenes; milk chocolate; cross-contamination)

Sažetak
Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana. Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vladimir Mrša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bejuk, Magdalena
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bejuk, M. (2008) 'Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bejuk, Magdalena}, year = {2008}, pages = {52}, keywords = {ELISA metoda, ukupni alergeni lje\v{s}njaka, mlije\v{c}na \v{c}okolada, kri\v{z}na kontaminacija}, title = {Uvo\djenje sustava pra\'{c}enja koncentracije alergena lje\v{s}njaka u kontrolni analiti\v{c}ki sustav pogona za proizvodnju \v{c}okolade}, keyword = {ELISA metoda, ukupni alergeni lje\v{s}njaka, mlije\v{c}na \v{c}okolada, kri\v{z}na kontaminacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bejuk, Magdalena}, year = {2008}, pages = {52}, keywords = {ELISA method, amount of hazelnut allergenes, milk chocolate, cross-contamination}, title = {Introducing the system for following hazelnut allergens concentration into controlling analytical system of machinery for producing chocolate}, keyword = {ELISA method, amount of hazelnut allergenes, milk chocolate, cross-contamination}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font