Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466278

Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka


Tomas, Ana
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 466278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka
(Milk quality, contoling and evaluation)

Autori
Tomas, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.10

Godina
2009

Stranica
22

Mentor
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
mlijeko; kontrola kakvoće; ocjenjivanje
(milk; quality control; evaluation)

Sažetak
U ovom radu pokušat ću opisat na koji način i s kojim metodama se provodi kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, te kolika je važnost tih analiza u prehrambenoj tehnologiji. Kako bi se te metode mogle pravilno koristiti, potrebno je prethodno dobro poznavati osnovna fizikalna, kemijska, biološka i mikrobiološka svojstva mlijeka tj. temeljne zahtjeve kakvoće mlijeka. Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složenog sastava, žućkasto-bijele boje, karakteristična okusa i mirisa, koju izlučuje mliječna žlijezda ženki sisavaca ili žene, određeno vrijeme nakon poroda. Pod pojmom mlijeko podrazumijevamo kravlje mlijeko, dok se ostale vrste moraju istaknuti oznakom („ovčje”, „kozje”, „bivolje“, „koblje“, „devino“, i sl). Te vrste mlijeka sadržavaju iste sastojke, ali udjeli i međusobni odnosi sastojaka, pa i njihova struktura mogu biti vrlo različiti. Zbog toga se vrste mlijeka razlikuju prema prehrambenim, fizikalno-kemijskim i tehnološkim osobinama. Mlijeko je sirovina koju možemo preraditi u mnoge mliječne prerađevine, a pojedini sastojci mlijeka koriste se u mnogim granama prehrambene industrije, ali u zadnje vrijeme i farmacije, sportske prehrane i sl. Mlijeko sadrži vodu i suhu tvar mlijeka. Najvažniji sastojci u suhoj tvari mlijeka su tehnološki iskoristivi, kao što su mliječna mast, bjelančevine i mliječni šećer, a osim gornjih sastojaka, s prehrambenog su gledišta važne još i mineralne tvari, vitamini itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Ana
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tomas, A. (2009) 'Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomas, Ana}, year = {2009}, pages = {22}, keywords = {mlijeko, kontrola kakvo\'{c}e, ocjenjivanje}, title = {Kontrola i ocjenjivanje kakvo\'{c}e mlijeka}, keyword = {mlijeko, kontrola kakvo\'{c}e, ocjenjivanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tomas, Ana}, year = {2009}, pages = {22}, keywords = {milk, quality control, evaluation}, title = {Milk quality, contoling and evaluation}, keyword = {milk, quality control, evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font