Pregled bibliografske jedinice broj: 466278
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 466278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka
(Milk quality, contoling and evaluation)
Autori
Tomas, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.10
Godina
2009
Stranica
22
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
mlijeko; kontrola kakvoće; ocjenjivanje
(milk; quality control; evaluation)
Sažetak
U ovom radu pokušat ću opisat na koji način i s kojim metodama se provodi kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, te kolika je važnost tih analiza u prehrambenoj tehnologiji. Kako bi se te metode mogle pravilno koristiti, potrebno je prethodno dobro poznavati osnovna fizikalna, kemijska, biološka i mikrobiološka svojstva mlijeka tj. temeljne zahtjeve kakvoće mlijeka. Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složenog sastava, žućkasto-bijele boje, karakteristična okusa i mirisa, koju izlučuje mliječna žlijezda ženki sisavaca ili žene, određeno vrijeme nakon poroda. Pod pojmom mlijeko podrazumijevamo kravlje mlijeko, dok se ostale vrste moraju istaknuti oznakom („ovčje”, „kozje”, „bivolje“, „koblje“, „devino“, i sl). Te vrste mlijeka sadržavaju iste sastojke, ali udjeli i međusobni odnosi sastojaka, pa i njihova struktura mogu biti vrlo različiti. Zbog toga se vrste mlijeka razlikuju prema prehrambenim, fizikalno-kemijskim i tehnološkim osobinama. Mlijeko je sirovina koju možemo preraditi u mnoge mliječne prerađevine, a pojedini sastojci mlijeka koriste se u mnogim granama prehrambene industrije, ali u zadnje vrijeme i farmacije, sportske prehrane i sl. Mlijeko sadrži vodu i suhu tvar mlijeka. Najvažniji sastojci u suhoj tvari mlijeka su tehnološki iskoristivi, kao što su mliječna mast, bjelančevine i mliječni šećer, a osim gornjih sastojaka, s prehrambenog su gledišta važne još i mineralne tvari, vitamini itd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(mentor)