Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466123

Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina


Dermišek, Helena
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 466123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina
(Modern technology procedure in white wine production)

Autori
Dermišek, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
26.01

Godina
2010

Stranica
31

Mentor
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
Bijelo vino; suvremeni tehnološki postupci; muljanje grožđa; prešanje grožđa; sumporenje mošta; depektinizacija mošta; pektolitički preparati; bistrenje mošta; hladna fermentacija; selekcionirani kvasci; dozrijevanje vina; njega vina; hladna stabilizacija; filtriranje
(White wine; modern technology procedure; grape-crushing; grape-pressing; must sulphuring; depectination of must; pectolitic enzymes; must clarification; cold fermentation; cultured yeast; wine-ripening; wine tretmant; cold stabilization; filtrarion)

Sažetak
Da bi se proizvelo kvalitetno vino, osim kvalitetnog i zdravog sortnog grožđa potreban je odgovarajući podrum i nužna oprema za tu proizvodnju. Uz veliki trud i ustrajnost potrebno je održavati bezprijekornu čistoću podruma, posuda i opreme što često nije slučaj. U suvremenoj proizvodnji vina danas se preporučuju posude od inoxa (cisterne) za fermentaciju i čuvanje vina. Nakon berbe, grožđe je potrebno što prije transportirati, te obaviti procese muljanja, runjenja i prešanja. U suvremenim postupcima proizvodnje bijelih vina, preporuča se depektinizacija pomoću pektolitičkih preparata, čime se ubrzava proces bistrenja mošta, te omogućava da fermentacija što prije započne. Nakon depektinizacije mošta provodi se bistrenje mošta sa bistrilima. Danas se preporučuje hladna fermentacija (13-17°C) uz primjenu selekcioniranog kvasca. Prvi pretok bi trebao biti „otvoreni“, nakon čega se nastavlja dozrijevanje vina. Tijekom dozrijevanja vina vrlo su važne hladna stabilizacija i filtracija vina. Međutim, često filtriranje nije preporučljivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dermišek, Helena
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Dermišek, H. (2010) 'Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dermi\v{s}ek, Helena}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {Bijelo vino, suvremeni tehnolo\v{s}ki postupci, muljanje gro\v{z}\dja, pre\v{s}anje gro\v{z}\dja, sumporenje mo\v{s}ta, depektinizacija mo\v{s}ta, pektoliti\v{c}ki preparati, bistrenje mo\v{s}ta, hladna fermentacija, selekcionirani kvasci, dozrijevanje vina, njega vina, hladna stabilizacija, filtriranje}, title = {Suvremeni tehnolo\v{s}ki postupci u proizvodnji bijelih vina}, keyword = {Bijelo vino, suvremeni tehnolo\v{s}ki postupci, muljanje gro\v{z}\dja, pre\v{s}anje gro\v{z}\dja, sumporenje mo\v{s}ta, depektinizacija mo\v{s}ta, pektoliti\v{c}ki preparati, bistrenje mo\v{s}ta, hladna fermentacija, selekcionirani kvasci, dozrijevanje vina, njega vina, hladna stabilizacija, filtriranje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dermi\v{s}ek, Helena}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {White wine, modern technology procedure, grape-crushing, grape-pressing, must sulphuring, depectination of must, pectolitic enzymes, must clarification, cold fermentation, cultured yeast, wine-ripening, wine tretmant, cold stabilization, filtrarion}, title = {Modern technology procedure in white wine production}, keyword = {White wine, modern technology procedure, grape-crushing, grape-pressing, must sulphuring, depectination of must, pectolitic enzymes, must clarification, cold fermentation, cultured yeast, wine-ripening, wine tretmant, cold stabilization, filtrarion}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font