Pregled bibliografske jedinice broj: 466123
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina
(Modern technology procedure in white wine production)
Autori
Dermišek, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.01
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
Bijelo vino; suvremeni tehnološki postupci; muljanje grožđa; prešanje grožđa; sumporenje mošta; depektinizacija mošta; pektolitički preparati; bistrenje mošta; hladna fermentacija; selekcionirani kvasci; dozrijevanje vina; njega vina; hladna stabilizacija; filtriranje
(White wine; modern technology procedure; grape-crushing; grape-pressing; must sulphuring; depectination of must; pectolitic enzymes; must clarification; cold fermentation; cultured yeast; wine-ripening; wine tretmant; cold stabilization; filtrarion)
Sažetak
Da bi se proizvelo kvalitetno vino, osim kvalitetnog i zdravog sortnog grožđa potreban je odgovarajući podrum i nužna oprema za tu proizvodnju. Uz veliki trud i ustrajnost potrebno je održavati bezprijekornu čistoću podruma, posuda i opreme što često nije slučaj. U suvremenoj proizvodnji vina danas se preporučuju posude od inoxa (cisterne) za fermentaciju i čuvanje vina. Nakon berbe, grožđe je potrebno što prije transportirati, te obaviti procese muljanja, runjenja i prešanja. U suvremenim postupcima proizvodnje bijelih vina, preporuča se depektinizacija pomoću pektolitičkih preparata, čime se ubrzava proces bistrenja mošta, te omogućava da fermentacija što prije započne. Nakon depektinizacije mošta provodi se bistrenje mošta sa bistrilima. Danas se preporučuje hladna fermentacija (13-17°C) uz primjenu selekcioniranog kvasca. Prvi pretok bi trebao biti „otvoreni“, nakon čega se nastavlja dozrijevanje vina. Tijekom dozrijevanja vina vrlo su važne hladna stabilizacija i filtracija vina. Međutim, često filtriranje nije preporučljivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)