Pregled bibliografske jedinice broj: 465797
Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja
Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 5; 18-28 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 465797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva
sirovog suncokretovog ulja
(Influence of degumming process on rheological
properties of crude sunflower seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Tovjanin, Bojana ; Benčić, Đani
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32
(2009), 5;
18-28
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kiselinsko-vodena deguminacija ; sirovo suncokretovo ulje ; reološka svojstva ; prinos ulja
(acid-water degumming ; crude sunflower oil ; rheological properties ; oil yield)
Sažetak
Deguminacija je postupak tretiranja sirovog ulja vodom, razrijeđenim kiselinama (fosforna, limunska)radi uklanjanja fosfolipida i gumastih, sluzavih tvari. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj vrste kiseline i parametara kiselinsko- vodene deguminacije (temperatura kontakta kiseline i ulja, temperatura kontakta i vrijeme trajanja miješanja ulja s vodom) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Proces deguminacije proveden je različitim kiselinama (limunska, askorbinska, vinska ; udjela 0, 3 % na masu ulja, u koncentraciji 50 %), temperaturama kontakta kiseline i ulja (50, 70, 80°C), dodatkom 2 % vode, temperature kontakta vode i ulja (25, 40, 70°C) te vrijeme kontakta s vodom (30, 60 i 90 minuta s miješanjem). Efikasnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava ulja i određivanjem prinosa i gubitka ulja. Mjerenja reoloških svojstava deguminiranog ulja provedena su rotacijskih viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 25°C. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Deguminacijom suncokretovog ulja limunskom kiselinom postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida (manja viskoznost ulja) u odnosu na vinsku i askorbinsku kiselinu. Bolji rezultat procesa postignut je kod temperature kontakta ulja s kiselinom pri 80°C i temperaturi kontakta ulja s vodom pri 70°C tijekom 60 minuta miješanja ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Čoga, Lepomir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts