Pregled bibliografske jedinice broj: 465728
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom antioksidansa // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 136-145 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 465728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacijska stabilnost biljnih ulja s dodatkom
antioksidansa
(Oxidative stability of vegetable oils with added
antioxidants)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Volmut, Katica ; Benčić, Đani
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32
(2009), 6;
136-145
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; propil galat
(vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidants ; propyl gallate)
Sažetak
Oksidacija lipida je prepoznata gao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Sintetski antioksidans je jeftiniji od prirodnog, ali je generalno prihvaćeno da prirodni antioksidansi imaju snažnije, efikasnije i zdravstveno sigurnije djelovanje nego sintetski. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskoh i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje u ulje sjemenki. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy Less CS i StabilEnhanceOSR (udjela 0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3, 0 g, temperatura 120°C, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom i zaštitnim faktorom. Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina efikasnije povećava stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt ružmarina Oxy LessCs (0, 3 %) u odnosu na propil galat i StabilEnhanceOSR u svim smjesama ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts