Pregled bibliografske jedinice broj: 465686
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe // I. REGIONALNA KONFERENCIJA O RIBARSTVU Sarajevo, 8.decembar 2009.god.
Sarajevo: Veterinarski fakultet, Sarajevo, 2009. str. 40-45 (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 465686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe
(Risk analysys in the production of freshwater fish)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka ; Smajlović, Muhamed ; Alagić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Izvornik
I. REGIONALNA KONFERENCIJA O RIBARSTVU Sarajevo, 8.decembar 2009.god.
/ - Sarajevo : Veterinarski fakultet, Sarajevo, 2009, 40-45
Skup
Prva regionalna konferencija o ribarstvu
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 08.12.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
higijenski paket; analiza rizika; HACCP
(hygienic package; risk analysis; HACCP)
Sažetak
Zakonski akti koji su uređivali područje sigurnosti hrane donošenjem tzv. higijenskog paketa uredili su odnose subjekte u poslovanju s hranom i nadležnih inspekcijskih službi. Time je legislativom preuzetom iz EU ujednačen pristup sigurnosti hrane. Radi postizanja visoke razine zaštite zdravlja i života ljudi, propisi o hrani moraju se temeljiti na analizi rizika. Procjena rizika temelji se na dostupnim znanstvenim dokazima i mora se obavljati na neovisan, objektivan i transparentn način. Mora se usvojiti pristup temeljen na procjeni rizika, u kojem će se na uravnotežen način primjenjivati najprikladnija i najučinkovitija sredstva za suzbijanje opasnosti vezanih uz bolesti koje se prenose hranom. Proces procjene rizika mora biti odvojen od procesa upravljanja rizikom. Subjekti u poslovanju s hranom i hranom za životinje moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, preventivnim postupkom samokontrole, razvijenim u skladu s načelima sustava HACCP-a. provedba postupaka temeljenih na načelima HACCP-a, zajedno s primjenom dobre higijenske prakse, jedan su od najvažnijih čimbenika u osiguravanju odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb