Pregled bibliografske jedinice broj: 465662
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 6; 116-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 465662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja
(Treatment possibilities of vegetative water appearing in the process of olive oil extraction)
Autori
Palčić, Igor ; Benčić, Đani ; Moslavac, Tihomir
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32
(2009), 6;
116-131
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
(vegetative water; treatment; valorization)
Sažetak
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom su usponu. Razlog su tome prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procjeni proizvede oko 55, 250, 000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts