Pregled bibliografske jedinice broj: 465548
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem. // Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009 / Škoro, Branko (ur.).
Osijek, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 465548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.
(Preservation of food at low temperatures. Cooling preservation)
Autori
Budžaki, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Izvornik
Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009
/ Škoro, Branko - Osijek, 2009
Skup
Savjetovanje: Primjena rashladnih sustava
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.12.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
konzerviranje; kvarenje namirnica; meso; voće; povrće; stanično disanje; sustavi za hlađenje; latentna toplina isparavanja; rashladni učin
(preservation; deterioration; meat; fruit; vegetable; respiration; refrigeration systems; latent heat of evaporation; cooling effect)
Sažetak
Konzerviranje hlađenjem provodi se do temperatura koje predstavljaju temperaturu smrzavanja staničnog soka namirnice. Izbor najprikladnijeg načina hlađenja ovisi o vrsti namirnice, brzini kojom se želi provesti hlađenje, temperaturi i trajanju čuvanja odnosno transporta. U prehrambenoj industriji za održavanje niskih temperatura unutar rashladnih komora koriste se parni rashladni uređaji. Uspješnost provođenja postupka konzerviranja hlađenjem ovisi o usklađenost svih faza kroz koje prolazi namirnica od branja (klanja) do krajnjih potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Sandra Budžaki
(autor)