Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465548

Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.


Budžaki, Sandra
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem. // Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009 / Škoro, Branko (ur.).
Osijek, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 465548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.
(Preservation of food at low temperatures. Cooling preservation)

Autori
Budžaki, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Izvornik
Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009 / Škoro, Branko - Osijek, 2009

Skup
Savjetovanje: Primjena rashladnih sustava

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.12.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
konzerviranje; kvarenje namirnica; meso; voće; povrće; stanično disanje; sustavi za hlađenje; latentna toplina isparavanja; rashladni učin
(preservation; deterioration; meat; fruit; vegetable; respiration; refrigeration systems; latent heat of evaporation; cooling effect)

Sažetak
Konzerviranje hlađenjem provodi se do temperatura koje predstavljaju temperaturu smrzavanja staničnog soka namirnice. Izbor najprikladnijeg načina hlađenja ovisi o vrsti namirnice, brzini kojom se želi provesti hlađenje, temperaturi i trajanju čuvanja odnosno transporta. U prehrambenoj industriji za održavanje niskih temperatura unutar rashladnih komora koriste se parni rashladni uređaji. Uspješnost provođenja postupka konzerviranja hlađenjem ovisi o usklađenost svih faza kroz koje prolazi namirnica od branja (klanja) do krajnjih potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Sandra Budžaki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budžaki, Sandra
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem. // Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009 / Škoro, Branko (ur.).
Osijek, 2009. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Budžaki, S. (2009) Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.. U: Škoro, B. (ur.)Centar za rashladne sustave. Primjena rashladnih sustava 2009.
@article{article, author = {Bud\v{z}aki, Sandra}, editor = {\v{S}koro, B.}, year = {2009}, keywords = {konzerviranje, kvarenje namirnica, meso, vo\'{c}e, povr\'{c}e, stani\v{c}no disanje, sustavi za hla\djenje, latentna toplina isparavanja, rashladni u\v{c}in}, title = {\v{C}uvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hla\djenjem.}, keyword = {konzerviranje, kvarenje namirnica, meso, vo\'{c}e, povr\'{c}e, stani\v{c}no disanje, sustavi za hla\djenje, latentna toplina isparavanja, rashladni u\v{c}in}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bud\v{z}aki, Sandra}, editor = {\v{S}koro, B.}, year = {2009}, keywords = {preservation, deterioration, meat, fruit, vegetable, respiration, refrigeration systems, latent heat of evaporation, cooling effect}, title = {Preservation of food at low temperatures. Cooling preservation}, keyword = {preservation, deterioration, meat, fruit, vegetable, respiration, refrigeration systems, latent heat of evaporation, cooling effect}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font