Pregled bibliografske jedinice broj: 464856
Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa
Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Croatia
CROSBI ID: 464856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa
(Changes in the polyphenols content in Teran variety during ripening)
Autori
Gržentić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Croatia
Datum
23.03
Godina
2009
Stranica
56
Mentor
Karin Kovačević Ganić
Ključne riječi
Teran; pokožica; polifenoli; antocijani
(Teran; skin; polyphenols; anthochyanins)
Sažetak
Polifenoli su jedni od najvažnijih sastojaka vina i direktno su povezani sa bojom, trpkošću, gorčinom i antioksidacijskim karakteristikama, poznatim po pozitivnom utjecaju na zdravlje. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav grožđa sorte Teran tijekom njegovog dozrijevanja. Smatra se da jedino grožđe sa visokim i balansiranim razinama polifenola može dati kvalitetno crno vino prikladno za starenje. Istraživanja su provedena na 36 uzoraka ekstrakta pokožice grožđa sorte Teran. Grožđe je brano na dvije lokacije, Kosinožići (Vinogorje Zapadna Istra) i Motovun (Vinogorje Centralna Istra), u 6 navrata i u 3 repeticije (18 ekstrakata pokožice), u intervalu od mjesec dana. U ovom su radu na uzorcima provedene spektrofotometrijske metode i određen udio ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavanola, procijanidina, te intenzitet i nijansa boje. Istraživanje je pokazalo da udio polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja pokazuje blagu tendenciju rasta ili kod pojedinih spojeva ostaje na istoj razini uz manje varijacije. Također se pokazalo da uzorci sa područja Motovuna (Vinogorje Centralna Istra) imaju veći udio polifenolnih spojeva u odnosu na one s područja Kosinožića (Vinogorje Zapadna Istra).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb