Pregled bibliografske jedinice broj: 464812
Učinci vina na izolirano srce i aortu zamorčića i štakora: značaj razlika među vrstama
Učinci vina na izolirano srce i aortu zamorčića i štakora: značaj razlika među vrstama, 2009., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 464812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci vina na izolirano srce i aortu zamorčića i štakora: značaj razlika među vrstama
(Effects of wine in the isolated heart and aorta of rats and guinea pigs: relevance od species difference)
Autori
Brizić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
31.08
Godina
2009
Stranica
103
Mentor
Boban, Mladen
Ključne riječi
zamorčić; štakor; vino; vazodilatacija; izolirano srce; izolirana aorta
(guinea pig; rat; wine; vasodilation; isolated heart; isolated aorta)
Sažetak
U prvom dijelu studije istražili smo i usporedili vazodilatacijske mehanizme crnog vina u izoliranoj aorti štakora i zamorčića. Acetilkolin uzrokuje snažniju vazodilataciju aortnih prstenova štakora prethodno kontrahiranih noradrenalinom nego u zamorčića, dok je vazodilatacijski učinak crnog vina veći u aortnim prstenovima zamorčića. L-nitro arginin metil ester (L-NAME) u potpunosti inhibira vazodilatacijski učinak vina u aorti štakora dok je u aorti zamorčića učinak vina reduciran za samo 50%. Za istraživanje mehanizama ostatne, L-NAME-a rezistentne vazodilatacije, aortne prstenove zamorčića dodatno smo izložili indometacinu, klotrimazolu i njihovoj kombinaciji. Indometacin je neznačajno reducirao vazodilatacijski učinak vina, dok je u kombinaciji sa L-NAME-om imao sinergistički učinak i smanjio vazodilataciju za 80 %. Nakon izlaganja klotrimazolu, vazodilatacijski učinak vina je smanjen za 25%, a dodavanje indometacina nije uzrokovalo daljnje smanjenje vazodilatacije. Samo kombinacija L-NAME, indometacina i klotrimazola je u potpunosti inhibirala vazodilatacijski učinak vina. Vazodilatacija uzrokovana vinom, u KCl-om prekontrahiranim aortnim prstenovima zamorčića bila je značajno manja (Emax 78.31±6.09%) nego vinom uzrokovana vazodilatacija u noradrenalinom prekontrahiranim prstenovima zamorčića (Emax 126.01±2.11%). L-NAME-a je u potpunosti inhibirala vazodilatacijski učinak vina u KCl-om prekontrahiranim aortnim prstenovima zamorčića Zaključno, vazodilatacijski odgovor na vino u aorti zamorčića posredovan je s više različitih mehanizama, za razliku od štakorske aorte gdje je vazodilatacijski odgovor posredovan samo NO-om. U drugom dijelu studije istražili smo i usporedili učinke crnog vina na izolirana srca štakora i zamorčića, u bazalnim i uvjetima globalne ishemije i reperfuzije. Vino (0, 01 – 3, 0 ‰) uzrokuje značajnu vazodilataciju koronarnih arterija u srcu zamorčića što se očituje u nesrazmjernom povećanju dopreme kisika u odnosu na potrebe. U srcu štakora primjena vina nije dovela do promjene u promatranim parametrima srčane funkcije. Trideset minutna ishemija u jednakoj mjeri oštećuje funkciju srca zamorčića i štakora. Vino (1‰) smanjuje ishemijsko-reperfuzijska oštećenja srca zamorčića i štakora, ali su protektivni učinci značajno veći u srcu zamorčića. Maksimalni oporavak pulsnog tlaka u odnosu na kontrolne vrijednosti iznosio je: 56% za srca zamorčića izlagana vinu, 43% za netretirana srca zamorčića, 39% za srca štakora izlagana vinu i 38% za netretirana srca štakora. Kontraktura miokarda bila je veća u srcu štakora koju je vino reduciralo u izoliranim srcima obiju vrsta. Srca zamorčića izlagana vinu imala su veći koronarni protok, prije 15, 89 ± 1, 24 ml/min/g i poslije 11, 84 ± 0, 94 ml/min/g ishemije, u odnosu na ostale skupine koje se nisu značajno razlikovale i u kojih je iznosio prije ishemije 11, 54 ± 0, 91ml/min/g, a poslije 6, 64 ± 0, 89 ml/min/g. Vino je također u većoj mjeri skratilo trajanje ventrikulske fibrilacije tijekom reperfuzije u srcima zamorčića nego u srcima štakora. Zaključno, rezultati izravnih kardiovaskularnih učinaka vina na modelu izoliranih srca i aorte zamorčića i štakora upućuju na značajne razlike između vrstama kako u bazalnim uvjetima tako i u odgovoru na vino i uvjete ishemije i reperfuzije. Prema tome, nekritična ekstrapolacija rezultata s jedne vrste na drugu može biti pogrešna. O tome treba osobito misliti kada se radi o složenim tvarima kao što je vino, koje svoje učinke ostvaruju kroz multiple farmakološke putove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Boban, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split