Pregled bibliografske jedinice broj: 464806
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta u sjemenci grožđa sorte Teran tijekom dozrijevanja
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta u sjemenci grožđa sorte Teran tijekom dozrijevanja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Croatia
CROSBI ID: 464806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta u sjemenci grožđa sorte Teran tijekom dozrijevanja
(Transformation of polyphenolic composition and antioxidant capacity of grape seeds Teran variety during rippening)
Autori
Cebin, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Croatia
Datum
17.12
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Karin Kovačević Ganić
Ključne riječi
polifenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; DPPH; ABTS; FRAP
(total phenolics; antioxidant activity; DPPH; ABTS; FRAP)
Sažetak
U radu je ispitivana dinamika formiranja polifenolnih spojeva u sjemenkama grožđa sorte Teran sa područja Motovuna i Kosinožića tijekom šest tjedana. Ukupni polifenolni spojevi određeni su metodom sa Folin-Ciocalteovim reagensom. Određivana je i antioksidacijska aktivnost. Za određivanje su primijenjene DPPH, FRAP i ABTS metode. Promatrana je i korelacija između udjela ukupnih polifenolnih spojeva vina i antioksidacijske aktivnosti. Između udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti uzoraka sa područja Motovuna postoji značajna korelacija, dok kod onih sa područja Kosinožića samo određena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb