Pregled bibliografske jedinice broj: 464747
Utjecaj liofilizacije i mikroinkapsulacije na funkcionalnost probiotičkih bakterija kao živih lijekova
Utjecaj liofilizacije i mikroinkapsulacije na funkcionalnost probiotičkih bakterija kao živih lijekova, 2009. (rektorova nagrada).
CROSBI ID: 464747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj liofilizacije i mikroinkapsulacije na funkcionalnost probiotičkih bakterija kao živih lijekova
(Influence of microencapsulation and freeze-drying on functionality of probiotic bacteria as living drugs)
Autori
Dukić, Mario
Izvornik
Http://www.unizg.hr/rektorova_nagrada
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rektorova nagrada
Godina
2009
Ključne riječi
Lactobacillus helveticus M92; Enterococcus faecium L3; liofilizacija; mikroinkapsulacija; gastrointestinalni trakt
(Lactobacillus helveticus M92; Enterococcus faecium L3; freeze-drying; microencapsulation; gastrointestinal tract)
Sažetak
Bakterijski sojevi Lactobacillus helveticus M92 i Enterococcus faecium L3 definirani su kao probiotički sojevi prema strogim izbornim probiotičkim kriterijima u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim njihove primjene, kao funkcionalnih starter kultura u različitim fermentiranim proizvodima, istražuje se i njihov bioterapijski učinak kao živih lijekova. Glavni zahtjev pri izboru probiotičkih sojeva je njihovo preživljavanje u gastrointestinalnom traktu, a za postizanje probiotičkog učinka potrebno je u organizam unijeti visok broj živih probiotičkih bakterija u koncentriranom, praškastom pripravku koji se može dobiti liofilizacijom. Stoga je, u ovom radu ispitano preživljavanje probiotičkih bakterija L. helveticus M92 i E. faecium L3 tijekom liofilizacije, uz dodatak različitih lioprotektora. Provedena je i mikroinkapsulacija vlažne biomase i liofiliziranih probiotičkih kultura u alginatu, s ciljem ispitivanja utjecaja mikroinkapsulacije na preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Najveći broj živih probiotičkih stanica postignut je u liofiliziranim pripravcima u kojima su kao lioprotektori dodani obrano mlijeko i glicerol. Veći postotak preživljavanja mikroinkapsuliranih stanica L. helveticus M92 i E. faecium L3, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, u odnosu na stanice koje nisu mikroinkapsulirane, ukazuje na zaštitnu ulogu mikroinkapsulacije za probiotičke sojeve. Prisutnost čistih kultura L. helveticus M92, odnosno E. faecium L3 u suhom aktivnom pripravku dobivenom liofilizacijom dokazana je RAPD metodom (engl. Randomly Amplyfied Polymorphic DNA). Probiotičke bakterije, L. helveticus M92 i E. faecium L3, pokazale su i snažno antimikrobno djelovanje prema odabranim test mikroorganizmima (Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus) što im omogućuje kompetitivnu ekskluziju nepoželjnih mikroorganizama, kad dospiju u intestinalni trakt, gdje se očekuje njihova probiotička aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Mentor: Šušković, Jagoda
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb