Pregled bibliografske jedinice broj: 464193
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 53-65 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 464193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski
sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti
Buža i Leccino u Istri
(The effect of olive-grove location on fatty-acid
content of extra virgin olive oil of Buza and
Leccino sorts in Istria)
Autori
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32
(2009), 3;
53-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
maslinovo ulje ; masno- kiselinski sastav ; lokacija
(olive oil ; fatty-acid composition ; location)
Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj lokacije maslinika na masno kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Masno- kiselinski sastav odredivan je u ekstra djevčanskim uljima dobivenim od sarti "Leccino" i "Buža« koje su uzgajai na dva različita lokaliteta na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz oba mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Mjerenjem temperatura u fazi zrenja ploda utvrđeno je da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12.5 i 15.00 Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, palmitoinske, oleinske, stearinske, linolne, linolenske, arahinske te gadoleinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno 0 lokalitetu i sorti. Znacajno veće količine oleinske, linolne i linolenske kiseline utvrđene su u uljima sorte 'Leccino' u hladnijem području, a kod sorte 'Buža' u toplijem području. Veće količine palmitinske i manje količine stearinske i arahinske kiseline utvrđene su u uljima obiju sorti u toplijem području, dok je sadržaj gadoleinske kiseline u ulju sorte 'Buža' bio veći u toplijem području.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Čoga, Lepomir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts