Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464075

Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa


Špoljarec, Marina
Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 464075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa
(Application Lactobacillus plantarum L4 and Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 in the production of sauerkraut)

Autori
Špoljarec, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.04

Godina
2009

Stranica
67

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; Leuconostoc mesenteroides; funkcionalne starter kulture; fermentacija kupusa; SDS-PAGE elektroforeza
(Lactobacillus plantarum; Leuconostoc mesenteroides; probiotic starter cultures; sauerkraut fermentation; SDS-PAGE electrophoresis)

Sažetak
Zbog sve većih zahtjeva tržišta za ujednačenom kvalitetom kiselog kupusa, kao i uvođenja tzv. funkcionalne hrane na tržište, otvorila se potreba primjene funkcionalnih starter kultura u njegovoj proizvodnji. Stoga je u ovom radu provedena, uz spontanu fermentaciju varaždinskog i hibridne sorte kupusa, i fermentacija kontrolirana dodatkom starter kultura Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 i Lactobacillus plantarum L4. Primjenom navedenih bakterijskih sojeva, trajanje fermentacije je skraćeno s 40 na 28 dana, a proizvedeni kiseli kupus je imao bolja organoleptička svojstva od onog proizvedenog spontanom fermentacijom. Kontrolirana fermentacija uspješno je vođena čak i pri sniženoj koncentraciji natrijevog klorida od 2, 5%, u odnosu na uobičajeno dodavanih 4%. Kiseli kupus proizveden kontroliranom fermentacijom ima probiotička svojstva, jer sadrži žive stanice probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 u visokom broju (107 CFU/mL rasola), što je dokazano SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina. Ispitivana je također antimikrobna aktivnost rasola iz spontane i kontrolirane fermentacije, pri čemu je ustanovljena inhibicija rasta svih šest odabranih test mikroorganizama. Rasol kojemu je pH vrijednost podešena na 6, 5 također je pokazao antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima Staphylococcus auerus i Salmonella typhymurium, što ukazuje na prisutnost i drugih antimikrobnih supstancija, uz mliječnu kiselinu, kao što su vodikov peroksid, diacetil, acetaldehid i bakteriocini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špoljarec, Marina
Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Špoljarec, M. (2009) 'Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljarec, Marina}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, funkcionalne starter kulture, fermentacija kupusa, SDS-PAGE elektroforeza}, title = {Primjena Lactobacillus plantarum L4 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 u proizvodnji kiselog kupusa}, keyword = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, funkcionalne starter kulture, fermentacija kupusa, SDS-PAGE elektroforeza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljarec, Marina}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, probiotic starter cultures, sauerkraut fermentation, SDS-PAGE electrophoresis}, title = {Application Lactobacillus plantarum L4 and Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 in the production of sauerkraut}, keyword = {Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, probiotic starter cultures, sauerkraut fermentation, SDS-PAGE electrophoresis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font