Pregled bibliografske jedinice broj: 464073
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 66-80 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 464073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav
ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i
"Leccino" u Istri
(Influence of harvest times on the fatty acid
composition of extra virgin olive oil of Buza and
Leccino varieties in Istria)
Autori
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32
(2009), 3;
66-80
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
maslinovo ulje ; masno-kiselinski sastav ; rok berbe
(olive oil ; fatty-acid composition ; harvest period)
Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorte 'Leccino' i 'Buža ' koje su uzgajane na dva različita lokaliteta, na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Berba je obavljena u dva karakteristicna roka s ujednačenim stupnjem zrelosti plodova na obje lokacije. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, linolenske, gadoleinske i arahinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o roku berbe. Pod utjecajem ranijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima obiju sarti s hladnijeg područja, stearinske i arahinske kiselina u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz toplijeg područja, linolne kiseline u uljima sorte Buža iz hladnijeg područja te linolne, linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Leccino's obje lokacije. Pod utjecajem kasnijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitin- ske kiseline u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz hladnijeg područja, linolne i arahinske kiseline u uljima sorte 'Buza' iz toplijeg područja te linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Buža' s oba područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Čoga, Lepomir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts