Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464073

Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri


Benčić, Đani; Čoga, Lepomir; Krapac, Marin; Moslavac, Tihomir
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 66-80 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 464073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri
(Influence of harvest times on the fatty acid composition of extra virgin olive oil of Buza and Leccino varieties in Istria)

Autori
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 32 (2009), 3; 66-80

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
maslinovo ulje ; masno-kiselinski sastav ; rok berbe
(olive oil ; fatty-acid composition ; harvest period)

Sažetak
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorte 'Leccino' i 'Buža ' koje su uzgajane na dva različita lokaliteta, na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Berba je obavljena u dva karakteristicna roka s ujednačenim stupnjem zrelosti plodova na obje lokacije. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, linolenske, gadoleinske i arahinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o roku berbe. Pod utjecajem ranijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima obiju sarti s hladnijeg područja, stearinske i arahinske kiselina u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz toplijeg područja, linolne kiseline u uljima sorte Buža iz hladnijeg područja te linolne, linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Leccino's obje lokacije. Pod utjecajem kasnijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitin- ske kiseline u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz hladnijeg područja, linolne i arahinske kiseline u uljima sorte 'Buza' iz toplijeg područja te linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Buža' s oba područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Čoga, Lepomir, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Krapac (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Lepomir Čoga (autor)

Avatar Url Đani Benčić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Benčić, Đani; Čoga, Lepomir; Krapac, Marin; Moslavac, Tihomir
Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 66-80 (recenziran, članak, znanstveni)
Benčić, Đ., Čoga, L., Krapac, M. & Moslavac, T. (2009) Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri. Glasnik zaštite bilja, 32 (3), 66-80.
@article{article, author = {Ben\v{c}i\'{c}, \DJani and \v{C}oga, Lepomir and Krapac, Marin and Moslavac, Tihomir}, year = {2009}, pages = {66-80}, keywords = {maslinovo ulje, masno-kiselinski sastav, rok berbe}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {32}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevi\v{c}anskih maslinovih ulja sorti "Bu\v{z}a" i "Leccino" u Istri}, keyword = {maslinovo ulje, masno-kiselinski sastav, rok berbe} }
@article{article, author = {Ben\v{c}i\'{c}, \DJani and \v{C}oga, Lepomir and Krapac, Marin and Moslavac, Tihomir}, year = {2009}, pages = {66-80}, keywords = {olive oil, fatty-acid composition, harvest period}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {32}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of harvest times on the fatty acid composition of extra virgin olive oil of Buza and Leccino varieties in Istria}, keyword = {olive oil, fatty-acid composition, harvest period} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font