Pregled bibliografske jedinice broj: 464019
Metode određivanja pesticida u namirnicama
Metode određivanja pesticida u namirnicama, 2009., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 464019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode određivanja pesticida u namirnicama
(Methods for determination of pesticides in food)
Autori
Jurak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
22.01
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Koprivanac, Natalija
Ključne riječi
namirnice; onečišćenje okoliša; organoklorirani pesticidi; pesticidi; plinski kromatograf; ribe
(food; environmental pollution; organochloride pesticides; pesticides; gas chromatography; fish)
Sažetak
Analizirano je ukupno 1174 uzoraka raznih vrsta namirnica koje su podijeljene u 17 skupina. Analize su provedene u svrhu određivanja prisutnosti organoklornih pesticida, kao pokazatelja onečišćenja okoliša, ali i kao potencijalno toksičnih spojeva sa mogućim štetnim utjecajem na zdravlje ljudi. Identifikacija i kvantifikacija organoklornih pesticida provedena je metodom plinske kromatografije sa ECD (electron capture detector) detektorom. Analizom je utvrđena nazočnost organoklornih pesticida u koncentracijama dozvoljenim propisanim Pravilnikom. Uzimajući u obzir dobivene vrijednosti svi analizirani uzorci su zdravstveno ispravni. Iz provedenog istraživanja dolazimo do spoznaja da u namirnicama, kao što su ribe, ostatci organklornih pesticida postoje u relativno velikom postotku. Iako se radi o prihvatljivim količinama važnost pridodaje činjenica da se radi o kumulativnim karcinogenim spojevima koji se svakodnevno moraju kontrolirati, osobito kada se zna da je uvoz hrane u našu zemlju iz istočnih zemalja svijeta u porastu. Kako bi se očuvao održivi razvoj prirodni ekosustavi moraju služiti kao resursi stalnog rasta proizvodnje i potrošnje, a da dolazećim generacijama ostaju nesmanjene kakvoće i iskoristivosti. Održivost čovjekove proizvodnje i potrošnje uvjetovana je prije svega ekološkom održivošću koja nalaže da čovjekove djelatnosti ne narušavaju prihvatni kapacitet ekosustava u kojem se odvijaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Papić, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb