Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 464019

Metode određivanja pesticida u namirnicama


Jurak, Gordana
Metode određivanja pesticida u namirnicama, 2009., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 464019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode određivanja pesticida u namirnicama
(Methods for determination of pesticides in food)

Autori
Jurak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
22.01

Godina
2009

Stranica
43

Mentor
Koprivanac, Natalija

Ključne riječi
namirnice; onečišćenje okoliša; organoklorirani pesticidi; pesticidi; plinski kromatograf; ribe
(food; environmental pollution; organochloride pesticides; pesticides; gas chromatography; fish)

Sažetak
Analizirano je ukupno 1174 uzoraka raznih vrsta namirnica koje su podijeljene u 17 skupina. Analize su provedene u svrhu određivanja prisutnosti organoklornih pesticida, kao pokazatelja onečišćenja okoliša, ali i kao potencijalno toksičnih spojeva sa mogućim štetnim utjecajem na zdravlje ljudi. Identifikacija i kvantifikacija organoklornih pesticida provedena je metodom plinske kromatografije sa ECD (electron capture detector) detektorom. Analizom je utvrđena nazočnost organoklornih pesticida u koncentracijama dozvoljenim propisanim Pravilnikom. Uzimajući u obzir dobivene vrijednosti svi analizirani uzorci su zdravstveno ispravni. Iz provedenog istraživanja dolazimo do spoznaja da u namirnicama, kao što su ribe, ostatci organklornih pesticida postoje u relativno velikom postotku. Iako se radi o prihvatljivim količinama važnost pridodaje činjenica da se radi o kumulativnim karcinogenim spojevima koji se svakodnevno moraju kontrolirati, osobito kada se zna da je uvoz hrane u našu zemlju iz istočnih zemalja svijeta u porastu. Kako bi se očuvao održivi razvoj prirodni ekosustavi moraju služiti kao resursi stalnog rasta proizvodnje i potrošnje, a da dolazećim generacijama ostaju nesmanjene kakvoće i iskoristivosti. Održivost čovjekove proizvodnje i potrošnje uvjetovana je prije svega ekološkom održivošću koja nalaže da čovjekove djelatnosti ne narušavaju prihvatni kapacitet ekosustava u kojem se odvijaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Papić, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Natalija Koprivanac (mentor)

Avatar Url Gordana Jurak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurak, Gordana
Metode određivanja pesticida u namirnicama, 2009., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Jurak, G. (2009) 'Metode određivanja pesticida u namirnicama', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurak, Gordana}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {namirnice, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje okoli\v{s}a, organoklorirani pesticidi, pesticidi, plinski kromatograf, ribe}, title = {Metode odre\djivanja pesticida u namirnicama}, keyword = {namirnice, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje okoli\v{s}a, organoklorirani pesticidi, pesticidi, plinski kromatograf, ribe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurak, Gordana}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {food, environmental pollution, organochloride pesticides, pesticides, gas chromatography, fish}, title = {Methods for determination of pesticides in food}, keyword = {food, environmental pollution, organochloride pesticides, pesticides, gas chromatography, fish}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font