Pregled bibliografske jedinice broj: 463019
Utjecaj procesa proizvodnje na udio antocijana i ukupnu boju soka jagode
Utjecaj procesa proizvodnje na udio antocijana i ukupnu boju soka jagode, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 463019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje na udio antocijana i ukupnu boju soka jagode
(Influence of processing on anthocyanin contents and colour of strawberry juices)
Autori
Barjaktarić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2009
Stranica
29
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Lončarić, Sanja
Ključne riječi
jagoda; sok; antocijani; boja
(strawberry; juice; anthocyanins; colour)
Sažetak
U ovom radu proizveden je sok od jagode. Sok se provodio na dva načina: uz blanširanje i bez blanširanja. U ovom radu proučava se utjecaj procesa proizvodnje na udio antocijana i ukupnu boju soka jagode. Tijekom prerade dolazi do gubitka antocijana. Svježa jagoda ima najveću količinu antocijana a sokovi proizvedeni uz blanširanje najmanju količinu. Boja također se mjenja ovisno o količini antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)