Pregled bibliografske jedinice broj: 462502
Utjecaj temperature prženja na polifenolni sastav kave
Utjecaj temperature prženja na polifenolni sastav kave, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature prženja na polifenolni sastav kave
(The influence of roasting degree on polyphenolic content in coffee)
Autori
Sobota, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.12
Godina
2009
Stranica
72
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; kava; polifenoli; prženje
(antioxidant capacity coffee; polyphenols; roasting)
Sažetak
Kava je jedan od najčešće konzumiranih napitaka širom svijeta, zbog svojih fizioloških efekata i senzorskih svojstava. Danas je poznato da je kava također i bogati izvor polifenolnih spojeva koji imaju visoki antioksidacijski kapacitet i pokazuju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Svrha ovog rada bila je spektrofotometrijski odrediti udjel ukupnih fenola i flavonoida, ukupnih flavan-3-ola (metodama s vanilinom i p-DAC reagensom), ukupnih tanina i procijanidina te odrediti antioksidacijski kapacitet ABTS metodom u 4 uzorka kave (Arabica i Cioccolatato, Coffea arabica te Robusta i Vijetnam, Coffea canephora), prženih u 3 stupnja. Temperatura prženja značajno utječe na udjel polifenola u kavi. Najveći udjel ukupnih fenola, flavonoida i procijanidina određen je u tamno prženim uzorcima Robuste. Udjel ukupnih flavan-3-ola u uzorcima Robuste, Vijetnam i Cioccolatato linearno se povećava povišenjem temperature prženja te je najveći u tamno prženoj kavi, dok je kod Arabice najveći u svijetlo prženoj kavi. Uzorci Vijetnama karakterizirani su najvećim antioksidacijskim kapacitetom, dok su uzorci Arabice imali najslabije izražena antioksidacijska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb