Pregled bibliografske jedinice broj: 461679
Čimbenici fermentacije u nadjevu trajnih kobasica
Čimbenici fermentacije u nadjevu trajnih kobasica, 2010., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici fermentacije u nadjevu trajnih kobasica
(Factors of fermentation horse meat sausages filling)
Autori
Alagić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2010
Stranica
77
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
fermentirane kobasice od konjskog mesa; mikroflora; bakterije mlječne kiseline; inhibicija
(horse meat sausages; microbial flora; lactic acid bacteria; inhibition)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mikrobiološke i fizikalno-kemijske promjene tijekom zrenja kobasica od konjskog mesa proizvedenih na tradicionalan način, usporediti razlike u sastavu mikroflore i kemizmu tijekom zrenja ovisno o fazama zrenja te sezoni, determinirati vrste bakterija mliječne kiseline tijekom zrenja te istražiti njihov inhibicijski potencijal prema bakteriji L. monocytogenes. Bakterije mliječne kiseline predstavljale su najbrojniju mikrobnu populaciju, a utvrđene je i značajan broj kvasaca i koagulaza negativnih koka. Dominantnom vrstom u populaciji bakterija mliječne kiseline utvrđena je Lactobacillus plantarum (56 %), a izolirani su još Weisella confusa (26 %), Lactobacillus fermentum (6 %), Lactobacillus pentosus (6 %), Lactococcus lactis subsp. lactis (2 %), Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii (2 %) i Weisella viridescens (2 %). Najizraženije inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes u laboratorijskim uvjetima pokazali su sojevi laktobacila. Sezona proizvodnje značajno je utjecala na ukupni broj bakterija, broj bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka i kvasaca u gotovom proizvodu (P<0, 05). Dobiveni rezultati mogu pridonijeti boljem poznavanju specifičnosti fermentiranih kobasica od konjskog mesa u odnosu na kobasice proizvedene od drugih vrsta mesa te poslužiti za standardizaciju proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb