Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461541

Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3


Utješinović, Antonija
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3
(Antibacterial activity of the probiotic strain Enterococcus faecium L3)

Autori
Utješinović, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
32

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
probiotici; Enterococcus faecium; antibakterijsko djelovanje; bakteriocin
(probiotics; Enterococcus faecium; antibacterial activity; bacteriocin)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline imaju antimikrobno djelovanje, uslijed proizvodnje organskih kiselina, vodikovog peroksida, diacetila i bakteriocina. Zbog toga se tradicionalno koriste u mnogim procesima konzerviranja ljudske i stočne hrane. Koriste se i kao starter kulture za pripremu cijelog niza prehrambenih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, sirevi, fermentirano meso i riba, fermentirano povrće, vino, pekarski proizvodi, silaža, itd.). Bakterije mliječne kiseline se također koriste za pripravu probiotičkih pripravaka jer su u velikom broju prisutne u humanom gastrointestinalnom traktu, te svojim djelovanjem poželjno utječu na zdravlje domaćina, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava. Bakterije roda Enterococcus proizvode bakteriocine koji imaju inhibicijski učinak na patogene bakterije prisutne u hrani, kao što su Bacillus cereus, Clostridium spp., Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja antibakterijske aktivnosti probiotičkog soja Enterococcus faecium L3 na odabrane test mikroorganizme i odabrane bakterije mliječne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Utješinović, Antonija
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehološki fakultet, Zagreb
Utješinović, A. (2009) 'Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Utje\v{s}inovi\'{c}, Antonija}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {probiotici, Enterococcus faecium, antibakterijsko djelovanje, bakteriocin}, title = {Antibakterijsko djelovanje probioti\v{c}kog soja Enterococcus faecium L3}, keyword = {probiotici, Enterococcus faecium, antibakterijsko djelovanje, bakteriocin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Utje\v{s}inovi\'{c}, Antonija}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {probiotics, Enterococcus faecium, antibacterial activity, bacteriocin}, title = {Antibacterial activity of the probiotic strain Enterococcus faecium L3}, keyword = {probiotics, Enterococcus faecium, antibacterial activity, bacteriocin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font