Pregled bibliografske jedinice broj: 461541
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Enterococcus faecium L3
(Antibacterial activity of the probiotic strain Enterococcus faecium L3)
Autori
Utješinović, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
probiotici; Enterococcus faecium; antibakterijsko djelovanje; bakteriocin
(probiotics; Enterococcus faecium; antibacterial activity; bacteriocin)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline imaju antimikrobno djelovanje, uslijed proizvodnje organskih kiselina, vodikovog peroksida, diacetila i bakteriocina. Zbog toga se tradicionalno koriste u mnogim procesima konzerviranja ljudske i stočne hrane. Koriste se i kao starter kulture za pripremu cijelog niza prehrambenih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, sirevi, fermentirano meso i riba, fermentirano povrće, vino, pekarski proizvodi, silaža, itd.). Bakterije mliječne kiseline se također koriste za pripravu probiotičkih pripravaka jer su u velikom broju prisutne u humanom gastrointestinalnom traktu, te svojim djelovanjem poželjno utječu na zdravlje domaćina, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava. Bakterije roda Enterococcus proizvode bakteriocine koji imaju inhibicijski učinak na patogene bakterije prisutne u hrani, kao što su Bacillus cereus, Clostridium spp., Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. U ovom radu prikazani su rezultati određivanja antibakterijske aktivnosti probiotičkog soja Enterococcus faecium L3 na odabrane test mikroorganizme i odabrane bakterije mliječne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)