Pregled bibliografske jedinice broj: 461477
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4
(Antibacterial activity of probiotic strain Lactobacillus plantarum L4)
Autori
Kajba, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
27
Mentor
Beganović. Jasna
Ključne riječi
antibakterijsko djelovanje; bakteriocini; probiotička starter klutura; Lactobacillus plantarum L4
(antibacterial activity; bacteriocins; probiotic starter culture; Lactobacillus plantarum L4)
Sažetak
Antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroroganizmima je poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva. U ovom radu je primjenom metoda difuzije u agar i turbidimetrijske metode određivano antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 prema test-mikroorganizama: Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Bacillus cereus, Bacillus subtilis ATCC 6633. Ispitana je i potencijalna bakteriocinska aktivnost probiotičkog soja L. plantarum L4, koja je usmjerena prevenstveno prema srodnim bakterijskim vrstama, metodom s dvostrukim slojem agara te neutralizacijom supernatanta. Kako su bakteriocini proteinske supstancije, provedeno je taloženje proteina iz supernatanta s (NH4)2SO4. Dobiveni rezultati ukazuju na potencijalnu bakteriocinsku aktivnost probiotičkog soja L. plantarum L4.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb